Швейцарските пощи ще закрият банковата сметка на Джулиан Асандж
Швейцарските пощи ще закрият банковата сметка на Джулиан Асандж / снимка: Reuters

Швейцарската пощенска служба обяви днес, че ще закрие банковата сметка на основателя на уебсайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж, тъй като той е представил невярна информация при откриването й, предаде ДПА.

"Постфинанс" ще прекрати деловите си отношения с Джулиан Асандж", се казва в изявление, в което се използва официалното име на ръководената от пощенската служба банка.

Този ход е поредният удар срещу "Уикилийкс", който миналата седмица загуби контрол над името на своя домейн wikileaks.org и способността си да получава дарения чрез платежната система PayPal.

"Уикилийкс" използва 70 други домейна в различни страни като "огледални уебсайтове", включително основното "огледало" в Швейцария, за да продължи да публикува "изтекли" американски дипломатически документи, пише БТА.

Швейцарската пощенска служба заяви, че когато е откривал банковата сметка, Асандж е представил невярна информация за своето местожителство.

В банката на пощенската служба могат да откриват сметки само швейцарски граждани и хора, живеещи в Швейцария. Асандж е австралийски гражданин и не е доказал, че живее в Швейцария, заяви пощенската служба.