Израел се надява днес пожарът край Хайфа да бъде овладян
Израел се надява днес пожарът край Хайфа да бъде овладян / Reuters

Израелските пожарникари се надяват днес да овладеят големия горски пожар в северната част на страната, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на говорител на огнеборците.

Двама тийнейджъри, братя, бяха задържани вчера за това, че вероятно по непредпазливост са предизвикали пожара, който взе 41 жертви. Днес момчетата ще се явят пред съда, който ще удължи срока за задържането им.

Огънят, избухнал в четвъртък в гората Кармел, свари неподготвен Израел - страна, която по принцип се гордее с добрите си технологии, с уменията си да извършва спасителни операции и да реагира при кризи, отбелязва Асошиейтед прес. Премиерът Бенямин Нетаняху се обърна към международната общност с молба да помогне за овладяване на огнената стихия и много страни, включително България, изпратиха екипи и техника за овладяване на пожара.

На пресконференция говорителят на Противопожарната охрана Боаз Ракиа каза, че сега "общата картина е по-добра, по-оптимистична". Има надежди днес пожарът да бъде овладян, а до няколко дни - окончателно потушен.

Макар гората Кармел да е малка по световните стандарти, за Израел, където горите заемат само 7 на сто от територията, опожаряването й е голямо бедствие. Гората Кармел представлява пет процента от горите в Израел, а пожарът е унищожил почти половината от нея.