Двама задържани за пожара в Израел
Двама задържани за пожара в Израел / снимка: Reuters

Израелската полиция е арестувала двама души, заподозрени, че са предизвикали опустошителния горски пожар в северната част на страната, който бушува вече трети ден, предаде Ройтерс.

Говорителят на полицията Мики Розенфелд заяви, че няма да съобщи имената на задържаните, но добави, че те най-вероятно са предизвикали пожара от небрежност, а не умишлено. Той уточни, че загиналите от огнената стихия са 41, а не 43-ма, както бе съобщено по-рано.

Днес полицията каза, че огънят е тръгнал от запален на непозволено място огън.

Розенфелд каза за ДПА, че ще са необходими още 24-48 часа, за да се овладее пожара. Говорител на пожарникарите бе по-оптимистичен. Според него пожарът може да бъде овладян още тази вечер. Около седмица ще е необходимо, за да бъде окончателно потушен.  

Бедствието подтикна палестинския президент Махмуд Абас да се обади на израелския премиер Бенямин Нетаняху, нещо което напоследък се случва рядко в отношенията между двамата, предаде Ройтерс. Абас се е обадил на Нетаняху, за да изрази съболезнования във връзка с човешките жертви, които взе огънят, пише БТА. Предполага се, че двамата лидери не са разговаряли от септември, когато се срещнаха в опит да подновят мирните преговори. Скоро след това преговорите бяха отново прекъснати заради израелската заселническа политика.