Небрежност е вероятната причина за пожарите в Израел
Небрежност е вероятната причина за пожарите в Израел / снимка: Reuters

Причината за най-големите пожари в историята на Израел е небрежност, сочат данни от предварителното разследване на израелската полиция, предаде АП.

Полицейският говорител Мики Розенфелд каза днес, че е малко вероятно умишлен палеж да е причината за пожарите, които от вторник досега отнеха живота на 43 души. Пламъците погълнаха хиляди декари гори и предизвикаха евакуацията на 17 хиляди души. Розенфелд подчерта, че разследването продължава. По думите му въпреки помощта на пожарникари от чужбина още не е овладяна огнената стихия в обширни гористи райони в северен Израел.

Днес част от обитателите на още две населени места бяха евакуирани, след като пламъците наближиха техните домове, посочва АП.

16-годишно момче стана 43-ата жертва на бушуващия в Израел горски пожар, предаде ДПА. Израелското радио съобщи, че са идентифицирани обгорелите тленни останки на 16-годишния младеж, който загинал, опитвайки се да спаси от огъня стажантите надзиратели в горящия автобус. Тази сутрин, близо 44 часа след избухването на пожара на хълма Кармел, югоизточно от град Хайфа, пламъци продължават да бушуват в гористия район. През нощта пожарът е обхванал селата Нир Ецион и Еин Ход. Пожарникари и полиция евакуират жителите, които не са успели да напуснат домовете си. Огнеборците са пресекли пътя на пламъците към югоизточното предградие на Хайфа Дения.

Пожарникари и самолети за борба с огъня от България, Гърция и Кипър участват в усилията за обуздаване на огнената стихия. Очаква се да пристигнат самолети от Франция и Испания. Помощ за гасене на пожара изпратиха Турция, Египет, Хърватия, Румъния, Италия, Азербайджан, САЩ, Йордания. Палестинската власт изпрати пожарникарски коли. В Израел се приземи огромен самолет Илюшин 77, който може да излива по 42 000 литра вода на зареждане, посочва БТА.

Руският президент Дмитрий Медведев също реши да изпрати още самолети за гасене на пожарите, бушуващи в северен Израел, предаде АФП. В телефонен разговор снощи Медведев предложи на израелския премиер Бенямин Нетаняху да увеличи помощта на Русия за борбата с пожара, се казва в комюнике на Кремъл, цитирано от АФП. Нетаняху отправи нов призив за помощ към чуждестранните лидери и помоли да бъдат изпратени още самолети за гасене на пожари, с каквито Израел не разполага.

До тази сутрин огънят опустоши над 3400 хектара земя, изпепели над 4 млн. дървета и застави 17 000 души да избягат от домовете си, посочва ДПА.