Младежи с увреждания се учат на занаятчийство
Младежи с увреждания се учат на занаятчийство / Дълбок Дол

Младежи с увреждания се обучават на традиционни занаяти в Комплекс за социални услуги в троянското село Дълбок дол. Заниманията се реализират с подкрепата на проект «Занаяти за теб» по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", финансирана от Европейския социален фонд. Младежите работят под ръководството на майстори от Троянско. В края на обучението си те ще положат изпит пред Националната занаятчийска камара. При успешно положен изпит, ще получат калфинско свидетелство.

Младежите се трудят в ателиетата по грънчарство, иконопис, хлебарство и сладкарство, оборудвани специално в комплекса в Дълбок дол. С тях работят преподавателките Росица Занкова - по грънчарство, Борислава Кацарова - по художествена обработка на дърво, и Христина Георгиева - по хлебарство и сладкарство.  Преподавателиет вярват, че занаятите формират у младите хора не само естетически вкус и умения, но и трудови навици. Това е изключително необходимо за тяхната социализация, казва майсторът-иконописец Борислава Кацарова. Тя е убедена, че нейните възпитаници, които вече много бързо са усвоили умението да подготвят професионално дървените основи на иконите, един ден ще си намерят работа в някое занаятчийско ателие.

Младежи с увреждания се учат на занаятчийство
netinfo

Комплексът за социални услуги в Дълбок дол, известен като «Къща на игрите» включва три социални заведения с много добри условия за децата и младежите с увреждания. С помощта на средства от Министерството на труда и социалната политика са ремонтирани предоставените от община Троян възрожденско училище и стара детска градина. Изграден е модерен компютърен център, а в големия двор има люлки, кътове за почивка, място за лагерен огън и цветни алеи. Тук залагат на изкуството като арт и трудова терапия, има зала за купони, прожекции и театър, ателиета по керамика, иконопис, хлебарство и сладкарство.

Първата ни цел при изграждането на комплекса бе децата да получат равен шанс в образованието си, за да имат конвертируема диплома, с която да се впишат в обществения живот, разказва доц. д-р Румяна Кралева - председател на УС на сдружение «Общество за всички» и директор на социалните заведения. Не по-маловажна е била задачата да се оборудват помещения, наречени Защитено жилище, в които да се приемат младежи от Троянската община, навършили 18 години. Сега в него живеят шест младежи, двама от които работят в комплекса чрез Бюрото по труда по национална програма. Ежедневно вече повече от пет години екипът на социалния комплекс работи, за да промени обществената нагласа към различните хора.

За това време са обгрижени 1 201 деца, защитени са три общински социални заведения: Дневен център за деца с увреждания с 20 места, Център за временно настаняване с 15 места, Защитено жилище с 6 места; организиран е обмен на опит с водещи организации от Холандия, Франция, Уелс, Молдова и др.; провеждано е периодично обучение на родителите.

През лятото с младите хора с увреждания в Дълбок дол са работили студенти-доброволци от Холандия. Доброволци от Франция пък със специализирани колички са ги качили на билото на Стара планина.

Екипът на сдружение «Общество за всички» и Комплекса за социални услуги в Дълбок дол обмисля нови идеи, проекти и начинания за следващата година. Те са убедени, че  покрив за децата в риск в България може да се вдигне, пари - да се съберат, но няма ли я духовната грижа, стремежът условията за тях да се доближават до семейната среда, обществото ни рискува да не приобщи хиляди различни, но умни и талантливи деца и младежи.