90 български пожарникари ще се борят с огъня в Израел
90 български пожарникари ще се борят с огъня в Израел / снимки: Reuters

 

Деветдесет български пожарникари заминаха по спешност за Израел, за да помогнат в овладяването на огнената стихия, която отне живота на най-малко 40 души край град Хайфа, съобщи МВР.

Огнеборците отлетяха заедно с личното си оборудване с правителствения "Еърбъс".

Операцията е разпоредена от министър-председателя Бойко Борисов и координирана от главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и директора на ГД "ПБС" главен комисар Николай Николов.

90 български пожарникари ще се борят с огъня в Израел
netinfo

Израелският премиер Бенямин Нетаняху поиска помощ от четири държави за потушаването на горския пожар, който отне живота на поне 40 души и е най-тежкият в историята на страната.

Автобус с 40 надзиратели от намиращия се наблизо затвор се преобърна и попадна в капана на пламъците, допълва БТА. Властите евакуираха затвора, както и едно село, университетското градче на Хайфа, кибуц и хотел. Стихията вече изпепели хиляди хектари иглолистни масиви.

 

Израелското радио съобщи, че пожарникарите са успели да спрат настъплението на огъня на голямото шосе, свързващо Хайфа с Тел Авив на юг.

Премиерът Бенямин Нетаняху, който посети района, нарече пожара "катастрофа, каквато не сме преживявали". "Не можем да овладеем огъня", призна говорител на противопожарната служба в Хайфа, а министърът на обществената сигурност Ицхак Ааронович добави, че е невъзможно да се каже кога ще бъде потушен пожарът.

90 български пожарникари ще се борят с огъня в Израел
netinfo

Самолети за борба с пожари, спешно изпратени от Испания, Гърция и Кипър, започнаха да гасят веднага щом се разсъмна. Допълнителна помощ бе изпратена от Великобритания, Русия, Египет, Азербайджан, Румъния, Йордания и България, а САЩ изпратиха Боинг 747 с химикали за гасене.

Президентът Барак Обама поднесе съболезнованията си на семействата на загиналите по време на прием в Белия дом в чест на еврейския празник Ханука и заяви, че "всички ресурси на американското правителство ще бъдат предоставени на разположение на израелските ни приятели възможно най-бързо".