Диков: Показателите на минералния извор на Централната баня са в норма
Диков: Показателите на минералния извор на Централната баня са в норма / снимка: БГНЕС
Диков: Показателите на минералния извор на Централната баня са в норма
35401
Диков: Показателите на минералния извор на Централната баня са в норма
  • Диков: Показателите на минералния извор на Централната баня са в норма

В София има стройно изградена система за контрол на всички водоизточници, включително и на минералните. Това каза главният архитект на София Петър Диков по повод опасения на Асоциация по подземните води. Днес в „Кой говори” по Дарик нейният председател доц. Павел Пенчев изрази притесненията си, че минералният извор на Централна баня е само на 30 м. от строящата се метростанция 8. По думите му строителните работи на метрото крият рискове да се пропукат стените на извора и в него да се влеят канализационни води. В рамките на предаването архитект Диков се ангажира да провери случая още днес. Ето какво каза той:

Минимум един път в месеца се вземат проби от РИОКОЗ. Изследват минерален състав, температура, правят микробиологичен анализ и така нататък. Водих разговор с д-р Попов, който е директор на столичната РИОКОЗ, той дори ми каза, че има извори, които при появата на някакъв проблем, моментално се запечатват и се забранява ползването им от хората. Конкретно за извора на Централна минерална баня последното изследване е било на 26 ноември и е показало абсолютно всички показатели в рамките на необходимите стойности. Микробиологичният анализ е направен по шест показателя, няма абсолютно никакъв проблем.

Ще се вслушате ли все пак в препоръките на асоциацията да се вземат технически мерки, така че и за напред да остане чист този извор и останалите също?

Заявих и в самото предаване, че ще се вслушам във всички консултации и съвети, които са добронамерени и ще направим всичко необходимо, за да може да предпазим от нежелани събития каптажа и извора на Централна минерална баня.