Найденов: Калина Илиева е засипала със сигнали ОЛАФ, прокуратурата и ДАНС
Найденов: Калина Илиева е засипала със сигнали ОЛАФ, прокуратурата и ДАНС / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Найденов: Калина Илиева е засипала със сигнали ОЛАФ, прокуратурата и ДАНС
35366
Найденов: Калина Илиева е засипала със сигнали ОЛАФ, прокуратурата и ДАНС
  • Найденов: Калина Илиева е засипала със сигнали ОЛАФ, прокуратурата и ДАНС

Бившата шефка на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева е „засипвала” със сигнали Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, МВР, прокуратурата и ДАНС, каза за Дарик министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Илиева е изпращала писма пряко до ОЛАФ за проверки на кандидати по Програмата за развитие на селските райони, без да е уведомявала за това съответните контролни органи у нас.

Едва след като Калина Илиева бе отстранена от поста изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” в началото на октомври, бе назначена проверка на нейната работа.

“Ние сега разбираме стотиците сигнали, които тя е подала към различни институции. Разбирате, че тези сигнали се проверяват или са проверявани, или ще се проверяват. Вижте колко е абсурдно, тя пише сигнал срещу еди-кой си бенефициент, български производител на ОЛАФ, в същото време тя е най-големият… То излиза, че крадецът вика “Дръжте крадеца“. Имаме наистина над 400 и-мейла, изпратени към Брюксел, към ОЛАФ, не знам колко сигнали има изпратени към българската прокуратура, ДАНС и не знам още какво. Бог знае какво е пускала и какво е правила”, каза министърът на земеделието.

Министър Найденов не коментира какви ще бъдат евентуалните последици за фонда, ако се окаже, че сигналите на Калина Илиева са фалшиви.

Той обясни, че не може да коментира и оставката като шеф на столичната пожарна на бащата на Илиева - комисар Иван Илиев. На въпрос ще следват ли оставки и в Държавен фонд „Земеделие” Мирослав Найденов отговори: “Не е заблуден Управителният съвет на Фонд “Земеделие“. Заблудата е станала в Министерството на образованието. Тя е подала документи и е кандидатствала във фонд “Земеделие” с документ, издаден от българското министерство на образованието, носещ подписа, аз съм го виждал лично, на бившия министър Даниел Вълчев”, каза министър Найденов.

Калина Илиева е назначена като експерт към фонда от тогавашния му шеф Димитър Тадаръков.