Диабетиците у нас се чувстват дискриминирани
Диабетиците у нас се чувстват дискриминирани / снимка: Sofia Photo Agency

От Национална асоциация на децата с диабет обвиняват НЗОК, че в България за последните 17 години не е имало никакви подобрения в лечението на диабетици.

В отворено писмо до министър-председателя и министъра на здравеопазването, асоциацията се жалва, че от здравната каса са игнорирали техни конкретни предложения за по-доброто лечение на деца и възрастни. По думите на председателя на асоциацията Елисавета Котова не е нормално пациентите да се делят на малки и големи и е недопустимо в една социална държава, член на Европейския съюз, хронично-болните да доплащат за своето животоподдържащо лечение. 

„С навършване на 18 години, поради това, че здравноосигурителната каса казва - нямате право на по-доброто лечение - започваш да се лекуваш по друг начин. Няма друго хронично заболяване, което по този начин да бъде разграничавано. Не може до 18 години тези деца да получават 1100 тест-ленти, а с навършването на 18 години и един ден, те вече са големи, те вече може би са излекувани и затова получават 150 тест-ленти годишно. Това за мен е дискриминация," заяви Котова.

В международно проучване, проведено в 29 европейски страни, класифицирало ги по грижите, които всяка една от тях полага за пациентите си с диабет, България е поставена на последното 29-о място.