Червените против новите договорки за АЕЦ “Белене”
Червените против новите договорки за АЕЦ “Белене” / снимка: БГНЕС, архив

БСП се обяви против новите договорки на правителството с руската страна по проекта „Белене”. Предвижда се  България да запази контролния пакет от 51 процента,  Русия да остане с дял от 47 на сто,финландската компания „Фортум корпорейшън" и френската „Алтран технолъжис" да участват с по един процент. Според социалистите обаче правителството не е договорило добри икономически условия по проекта. Това по думите на лидера на БСП Сергей Станишев ще доведе до загуба на мажоритарния пакет на България. Ясна е тенденцията-изкупуване на държавните дялов в перспектива от компаниите, които бяха обявени като допълнителни участници в проекта, коментира Станишев. Ето какво каза по темата Румен Овчаров:

Една година и половина лутане и хаос по преговорите за АЕЦ “Белене” доведоха до загуби за България, не до производство на електроенергия, от загубата на премията, която RWE трябваше да внесе, от инфлация и от финансови разходи от около минимум 3 млрд. лв. Воденето на преговори тип “капалъ чарши” - аз искам толкова, пък ти ще дадеш еди колко си - без каквато и да било логика или икономическа база за тези преговори, води до подобен тип резултати. Какво имаме като резултати?

Имаме цена, която не може да бъде обяснена с абсолютно никакви икономически параметри и с абсолютно никакви индекси. Тази цена, ако бъде пресметната в години, през които ще се изгражда “Белене”, означава, че АЕЦ “Белене” ще се изгражда минимум 20-25 години.

Стигаме до ситуация, в която България се отказва от мажоритарното си участие. Искам да ви обърна внимание, че атомната енергетика е нещо по-различно от производството на домати или гайки. България запазва за себе си по този начин всички рискове от атомната енергетика, запазва за себе си рисковете за отработеното ядрено гориво, за ликвидацията на атомните централи, а печалбата на практика ще предоставим на руски, френски и финландски фирми. Мисля, че това е чиста проба национално предателство. Малко по малко централата се превръща от българска в чужда централа на територията на България, за която ние носим основната отговорност.