Русия става основен акционер в Белене
Русия става основен акционер в Белене / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

България и Русия остават основните играчи в проекта АЕЦ „Белене". Това стана ясно след подписването на няколко меморандума за разбирателство и сътрудничество по създаването на проектна компания за централата. Документите бяха подписани между НЕК , руската „Росатом" и от представители на двете западно европейски компании, които са проявили интерес към проекта - финландската „Фортум корпорейшън" и френската „Алтран технолъжис". Към момента обаче финландците и французите възнамеряват да участват със символичен дял от един процент, а България и Русия да си разпределят 98 процента от проекта. Енергийният министър Трайчо Трайков обаче обясни, че документите само очертават рамката, по която ще се работи в бъдеще:

„Въпреки че подписаните меморандуми в момента нямат обвързваща сила, те са израз на добрата воля на страните в срокове, които са си поставили, да се постигнат договорености по конкретни въпроси и принципи, свързани със създаването и функционирането на проектната компания. За мен това е стъпка напред, без никоя от страните да е отстъпила по някакъв начин от виждането си".

В меморандума е записано, че на този етап България ще запази контролния пакет от 51 процента, което означава, че Русия ще остане с дял от 47 на сто: „НЕК" - 51, „Алтран" - 1, „Фортум" - до 25, „Росатом" - каквото остане".

Повече яснота за акционерното участие в бъдещата проектна компания ще има след 4 месеца, когато тя трябва да бъде създадена. Изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов каза:

„От тук до създаването на проектната компания се споразумяхме за четири месеца да създадем тази проектна компания и за още шест месеца да имаме основен договор с конкретни ангажименти на страните в него".

Шефът на „Росатом" Сергей Кириенко обяви, че при всички случаи цената на АЕЦ „Белене" в основния договор няма да надвишава 6 милиарда и 300 милиона евро. Независимо какво е инфлацията - цената няма да е по-висока от вече определената, допълни Кириенко. Това означава, че при бъдещите преговори сумата може да бъде свалена и под 6,3 милиарда евро. Само преди дни шефът на „Росатом" категорично обяви, че Москва не е склонна да отстъпи от сумата от 6,4 милиарда евро за „Белене".