Станишев: Държавата трябва да държи мажоритарния дял на АЕЦ Белене
Станишев: Държавата трябва да държи мажоритарния дял на АЕЦ Белене / снимка: Дарик - Велико Търново

Ако държавата загуби мажоритарния дял върху собствеността на АЕЦ "Белене", това ще бъде национално предателство, заяви във Велико Търново председателят на БСП Сергей Станишев. Според него държавата трябва да запази контролния пакет върху централата, защото е от изключително значение къде ще отива печалбата след нейното въвеждане в експлоатация.

Ние искаме да построим българска атомна електроцентрала под контрол на българската държава, а не на частна компания, каза още Станишев.

Относно реалната цена на АЕЦ „Белене" лидерът на БСП заяви, че няма проект в историята на България, който да е построен на първоначално обявената цена заради инфлационните надбавки. Всяко отлагане във времето увеличава реалната стойност, коментира Станишев.

Цената на „Белене" се увеличава заради забавеното строителство, а след всяко ново отлагане България ще губи по 1.5 млрд. лв. годишно от пропуснати ползи от продажби на електроенергия за регионалния пазар, добави Станишев.  

При посещението си във Велико Търново лидерът на БСП заяви, че настояват правителството да осигури пари за коледни добавки за пенсионерите. Според него миналата година е направена гавра с пенсионерите с изплащането на минимални добавки през януари. Тази година правителството не смята изобщо да дава коледни пенсии, което ще бъде за първи път от много години, коментира Сергей Станишев.

През 2008 година при БВП от 69 млрд. лв. събирахме 27 млрд. и 400 млн. лв. и намирахме пари за увеличение на заплати и пенсии, както и за изплащане на коледни добавки. През 2011 година правителството планира БВП в размер на 77 млрд. лв. или с осем милиарда повече, но събираемостта да е с близо 3 милиарда по-малко спрямо 2008 година. За това питам къде отиват парите и кой ги краде. Ако правителството е толкова добро, колкото се хвали, то нека осигури коледни добавки за пенсионерите, каза още Станишев.