Сините искат изслушване в парламента за енергийните проекти
Сините искат изслушване в парламента за енергийните проекти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В парламента да се проведе изслушване на представители на кабинета по всички енергийни проекти, настоя лидерът на СДС Мартин Димитров.

“В парламента да се проведе изслушване по всеки един от тези проекти. Всички данни, с които разполага правителството, включително лично премиерът, за злоупотреби по АЕЦ “Белене“, да бъдат извадени лично, а не само да бъдат дадени от него на прокуратурата, както е до момента. Да ги извади пред българското общество, всеки да прочете какви са злоупотребите и всеки български гражданин да преосмисли след това своята позиция по “Белене”. И на трето място, нищо да не бъде подписвано без икономически анализ, който показва, че приходите са повече от разходите, а въпросният анализ да включи и пазарите за АЕЦ “Белене“. Питам кой ще бъде чиновникът или политикът, който да стане с името си, че има пазар за тази атомна централа и да каже кой е пазарът и да каже, че той носи отговорност. Защото утре ако стане като с “Кремиковци”, този комбинат, който е създаден недалновидно, кой ще носи отговорността. Ние, нашите деца ще плащат, но кой носи отговорността“, попита Мартин Димитров. 

Сините смятат, че реалният процент на безработицата у нас вече е над 16 на сто, а не 9 процента, каквито са данните на социалното министерство. Според СДС към безработните трябва да се добави и делът на хората, които статистиката определя като "обезкуражени". За да не се превърне в един от най-големите провали на това управление несправянето с безработицата, управляващите трябва да се откажат от вдигането на осигуровките, да намалят бюрокрацията пред фирмите и да усвоят ускорено средствата от европейските фондове, посочват сините.