ЕНП призова Синята коалиция да не се конфронтира с Борисов
ЕНП призова Синята коалиция да не се конфронтира с Борисов / БГНЕС
ЕНП призова Синята коалиция да не се конфронтира с Борисов
35282
ЕНП призова Синята коалиция да не се конфронтира с Борисов
  • ЕНП призова Синята коалиция да не се конфронтира с Борисов

В момент на икономическа криза в Европа партиите от ЕНП не трябва да губят политически ресурс в конфликти помежду си, това се казва в писмо на председателя на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс до лидерите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов. Двамата съпредседатели на обединението изпратиха писмо до ЕНП с искане да порицае управляващата у нас партия заради това, че лидерът й реабилитира комунистическия диктатор Тодор Живков. От отговора на председателя на ЕНП става ясно, че Мартенс е поискал обяснение от Бойко Борисов по въпроса. Премиерът отговорил, че думите му са извадени от контекста и декларирал своята пълна принадлежност към дясноцентристките ценности на ЕНП.

Лидерът на СДС Мартин Димитров каза, че вероятно интересите са надделели над ценностите в Европейската народна партия по този въпрос: „Този въпрос беше обсъден от на ръководството на СДС. Оставаме с впечатлението, че интересите са надделели над ценностите в ЕНП специално по този въпрос, което е много обезпокоително за нас. Ние не сме доволни от отговора, който получаваме. ЕНП са поискали становище на премиера Борисов по този въпрос, който е отговорил, че неговите думи са извадени от контекста, което за нас не е вярно. И си задаваме следния въпрос, ако утре някой каже, че Хитлер е бил добър управник, защото по критерия строеж на магистрали той е десетки пъти преди Тодор Живков, ЕНП подобен отговор ли ще върне? Пак ли ще си затворят очите?" 

Лидерът на ДСБ Иван Костов е удовлетворен от отговора на ЕНП на искането на Синята коалиция да порицае лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради опитите му да реабилитира комунистическия диктатор Тодор Живков. По думите на Костов на практика ЕНП е накарала Борисов в четири страници да опровергае изреченото от него по адрес на бившия първи.

Ето какво каза по въпроса Костов пред журналисти в кулоарите на парламента: „За мен е достатъчно, че те са го накарали да се откаже от думите си. Аз казвам какво ме удовлетворява - щом като той в нарочно писмо четири страници се обяснява и се отказва от тези думи - казва, че те са извадени от контекста, фактически направо ги опровергава. Това на нормален европейски език означава: Аз може да съм се изпуснал нещо, но сега казвам какво е точно, това не е вярното. Не забравяйте, там е правилото има грешка, има прошка. Всеки има право да подобри положението си, всеки има право да вземе правилната позиция, след като е взимал неправилната".

Цялото писмо можете да прочетете тук