Откриват енергийна конференция за Югоизточна Европа
Откриват енергийна конференция за Югоизточна Европа / Sofia Photo Agency

Министър-председателят Бойко Борисов ще присъства на откриването на енергийната конференция за Югоизточна Европа, озаглавена „Енергетика без граници - от национален към регионален подход", която ще се проведе в София. Форумът ще бъде открит от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и от председателя на парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм Мартин Димитров. Очаква се в събитието да вземат участие еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, руският енергиен министър Сергей Шматко, както и Генадий Тепкян - заместник-генерален директор на руската „Атомстройекспорт" - компанията, която трябва да построи АЕЦ „Белене". Очаква се днес в София да пристигне и шефът на руския ядрен гигант „Росатом" Сергей Кириенко.

Преди дни в Москва Кириенко постави ултиматум на българското правителство да реши за бъдещето на централата най-късно до пролетта на следващата година.

Ако България не реши за АЕЦ „Белене" до идната пролет, изпълнителят по проекта - „Аромстройекспорт", ще пренасочи готовото оборудване за „Белене" за друг ядрен проект и Русия няма да иска да стане акционер в българската централа, обясни Кириенко. Той подчерта, че Русия няма да свали цената на АЕЦ "Белене" до исканата от българското правителство сума от 5 милиарда евро. Кириенко изчисли, че реалната цена на централата е не по-малко от 6,7 милиарда евро, която при двустранните преговори е била смъкната до около 6,4 милиарда евро. Шефът на „Росатом" призна, че все още има риск АЕЦ „Белене" да не се случи: „Тежко е, трудно е да се преговаря с българското правителство, затова има такъв риск".

Българският енергиен министър Трайчо Трайков отвърна на поставените условия така: „Ние не зависим от това дали ще има „Белене" или не. Ние искаме да го имаме като доходоносен актив и елемент на енергийната система на България, но не искаме да го имаме като нещо, от което ще губим пари. Естествено, че не на всяка цена".

Директорът на „Росатом" Кириенко обясни преди дни, че по време на посещението на руския премиер Владимир Путин в София по-рано този месец Москва е представила искането си за акционерен дял в АЕЦ „Белене". Обсъжданият вариант е Русия да участва с между 30 и 40 процента в бъдещата проектна компания, но Москва няма да се съгласи на по-малко от 25 на сто дялово участие. Очаква се днес Сергей Кириенко и премиерът Бойко Борисов да обсъдят за пореден път цената на бъдещата атомна електроцентрала.

Международната конференция е организирана от електронния сайт 3E-news.net, специализиран за информация и анализи в областта на екологията, енергетиката и икономиката. Провежда се под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и със съдействието на Информационното бюро на Европейския парламент в София и на Института за енергиен мениджмънт.