Проект за Център за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания в Дряново
Проект за Център за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания в Дряново / Дарик Габрово, архив

2 106 367 лева финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони е заявила Община Дряново с проект за Център за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания, чрез физическа култура и спорт, функционално обвързан със съществуващия Рехабилитационен и интеграционен комплекс за инвалиди.

Преди години, на запад от комплекса е стартирало строителство на спортна зала, съобщават от местната общинска администрация. Ако бъде одобрен проектът съоръжението ще бъде довършено, като многофункционална зала с възможности за провеждане на състезания по волейбол, баскетбол, хандбал, футбол, спортна и художествена гимнастика. В залата ще се изградят стационарни трибуни за зрители, като е предвидено място за сглобяеми трибуни с алуминиева конструкция. Чрез двата вида трибуни и местата за инвалидни колички на хора с физически увреждания се осигуряват минимум 300 зрителски места. В допълнение са предвидените сектори „Мануална терапия" и „Водолечение".

В сектор „Мануална терапия" ще има помещения за лечебен масаж, класически масаж, ароматерапия, лекарски кабинет, помещение за терапевти, склад, битово помещение за персонала и санитарен възел за ползване от посетители на секторите, в т.ч. тоалетна за хора с физически увреждания.

В сектор „Водолечение" са проектирани басейн с прилежащите площи за комуникация и релакс, турска баня, и др. създаващи условия за подводни лечебни процедури и закаляване.

В бюджета към заявената финансова помощ са включени ремонтни работи в сградата на „Рехабилитационен и интеграционен комплекс за инвалиди": подмяна на вътрешна дървена дограма с алуминиева, в т.ч. подмазване на страници; изкърпване на мазилка по стени в участъците със засилена влажност; боядисване с латекс по стени и тавани.

Предвидена е и дренажна система за отвеждане на подпочвените и повърхностни води с цел предотвратяване на проникването на капилярна влага в съществуващата сграда и новите строителни обеми. На изток от имота ще е разположен открит паркинг с капацитет 95 паркоместа, от които 16 са предвидени за хора с увреждания