Смеем се инстинктивно, другите емоции - научаваме
Смеем се инстинктивно, другите емоции - научаваме / снимка: sxc.hu

Хората се раждат научени да се смеят, но трябва да се учат да плачат, установиха холандски изследователи. Според тях смехът при гъделичкане или на смешен виц е инстинктивен, но изразяването на повечето останали емоции се научават чрез опита.

Учените помолили 16 доброволци, половината от които били глухи, да издават звуци, отговарящи на различни видове емоции, без да използват думи. След това записи със звуци на тъга, ужас, облекчение, гняв, радост били пуснати на 25 души с нормален слух, които трябвало да определят емоциите. Единствено смехът и въздишките на облекчение на хората с нарушен слух били лесно разпознати, пише БГНЕС. Всички останали звуци, включително писъци на ужас и плач от тъга били по-лесно разпознати от доброволците без слухови проблеми. Тъй като глухите участници в изследването никога не са имали шанса да чуят смеха на другите хора, това означава, че хората се раждат научени да се смеят. Но научаването как се изразяват други емоции като тъгата например става с опита, заключили изследователите.

В същото време други учени от университета в Атланта установиха, че смехът е заразен. Ново изследване показа, че любимият ни смях е непринуденият, който се получава с използване на гласните струни. Кикотенето със затворена уста не предизвиква същите положителни емоции, откриха още изследователите.