Над 300 000 българи работят в Гърция
Над 300 000 българи работят в Гърция / www.sxc.hu

Над 300 000 българи са заминали да работят в Гърция през последните години, като 2/3 от тях са жени. Това показват неофициални данни, представени от КТ "Подкрепа".

От конфедерацията представиха изпълнението на проекта "Подкрепа за достоен труд", който се финансира по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" и се реализира съвместно с три работодателски организации.

Една от дейностите по проекта предвижда изследване на мобилността на работната сила в Европейския съюз и конкретно - проучване на трудовите пазари на 6 държави-членки, в които работят най-много български имигранти.

Първият анализ ще бъде за Германия, като страната с най-бърз темп на развитие в процеса на излизане от кризата, обясни координаторът по тази дейност Кети Конайкова. Заради влошеното състояние на трудовия пазар в Испания и Гърция, те ще бъдат анализирани през следващата година.

По официални данни в Испания работят 180 000 българи, а в южната ни съседка - 40 000. Характерно за Испания е, че най-много са безработните млади хора, допълни Конайкова.

В рамките на изследването за всяка държава ще бъдат проучени съставът на трудовия пазар, броят на работещите там българи, осигурителните им права и развитието на синдикалните структури.

Ще бъдат направени и анкети сред работниците относно нагласата им да работят в друга държава-членка.