Борис Велчев: За да има набедяване, то не трябва да е пред медиите
Борис Велчев: За да има набедяване, то не трябва да е пред медиите / Борис Велчев © Sofia Photo Agency, архив
Борис Велчев: За да има набедяване, то не трябва да е пред медиите
35183
Борис Велчев: За да има набедяване, то не трябва да е пред медиите
  • Борис Велчев: За да има набедяване, то не трябва да е пред медиите

Прокуратурата няма как да образува досъдебно производство срещу вътрешния министър Цветан Цветанов и началника на Агенция „Митници" Ваньо Танов заради набедяване в престъпление на Румен Петков. Това заяви в Смолян Главния прокурор Борис Велчев.

„Не съм чул призива, но зная текста в НК, който регулира така нареченото "набедяване". За да има набедяване, то трябва да се извърши пред надлежен орган на властта, т.е. пред орган, който има функциите в досъдебното производство, а не пред медии. Надявам се не смятате медиите за надлежен орган на властта", каза Велчев. Той добави, че когато се изнесат невярни и позорящи информации в медиите, има други състави, които се прилагат и те се преследват по тъжба на пострадалия.

 Велчев проведе близо четиричасова среща с ръководството на прокуратурата в Смолян. Той се срещна с окръжния прокурор на Смолян Даниела Ангелова, представители на районните прокуратури, с кмета на Смолян Дора Янкова и областния управител инж. Стефан Стайков. На изпращане от Смолян обвшнштил № 1  получи за подарък родопска каба гайда. /Чуйте прикачения звуков файл/