Искат сливенски квартал да стане село
Искат сливенски квартал да стане село / Дарик Сливен Архив

 Жители на сливенския квартал „Речица" от следващата седмица ще започнат подписка за отделяне на квартала от Сливен в отделно населено място, за да имат избираем кмет, а не кметски наместник. Това обявиха на пресконференция от ръководството на ВМРО - НИЕ при представянето на национална акция, в която бяха раздавани „фалшиви банкноти от 50 евро, в които бяха посочени проблемите в усвояването на евросредствата.

Според ВМРО - НИЕ, съвсем реална е опасността община Сливен за загуби над 44 милиона средства от Европейския съюз. Неусвоените пари могат да бъдат и повече, тъй като има много проекти, които съвсем лесно може да изгорят, ако се срине изцяло подмяната на водопроводната и канализационна мрежа по Оперативна програма „Околна среда". По този проект има арбитражни съдебни процедури, от изхода на които може да се появи допълнително утежнение на общинския бюджет, ако общината бъде осъдена да плаща компенсации заради междуличностния конфликт, който се зародил вътре в един приятелски кръг.

От партията посочиха, че проектът трябваше на приключи следващия месец, а вместо това в центъра на Сливен има „сталинградски" ями. Беше обвинен кметът Лечков, че е излъгал жителите на „Речица" с предизборно обещание за канализация и за това, че не били разходвани целево средствата от общинския заем от 11 милиона евро, теглен в миналия мандат и за тази цел. Заради това с още няколко организации ,по време на обществено обсъждане и пред Общинския съвет, ще бъде представено аргументирано становище за отхвърляне на новия общински кредит, готвен от администрацията.

Според представителя на жители на „Речица" Живко Бъчваров, вместо реализация на проекта в квартала е изградена тоалетна.

От местната организация заявиха още, че издигат кандидатурата на председателя на партията Петко Атанасов за кандидат за президент на България. Младият лидер имал вече натрупан управленски опит като 2 мандата заместник-кмет на Пловдив и всички качества, за да тегли сравнително новата формация напред. Местното ръководство декларира, че няма нищо общо с проекта „АБВ".