Пхенян заплаши Сеул, че ще отговори на войната с война
Пхенян заплаши Сеул, че ще отговори на войната с война / Reuters

Престрелката в Жълто море на 23 ноември стана по вина на южнокорейския режим, се казва в публикувано днес изявление на севернокорейския Комитет за мирно обединение на отечеството, предаде ИТАР-ТАСС.

В Сеул очакваха, че ако Корейската народна армия не отговори на артилерийския обстрел, това ще означава "мълчаливо признание за законността на разграничителната линия в Жълто море", се казва в документа. Пхенян смята, че тази линия е очертана незаконно от американски генерали след подписването на примирието в края на Корейската война (1950-1953 г.), посочва ИТАР-ТАСС.

Ако Южна Корея продължи с провокационната си политика, то КНДР "ще отговори на конфронтацията с конфронтация, а на войната - с война", се изтъква в изявлението на севернокорейския комитет. Комитетът по-нататък посочва, че КНДР вече няма да предупреждава за пагубните последствия от такава политика, защото "времето за такива предупреждения е отминало".

Генералният секретар на Корейската трудова партия и председател на Националния комитет на отбраната маршал Ким Чен-ир разгледа днес новопостроени жилищни сгради в Пхенян, съобщи севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Съпровождан от голяма група партийни и държавни дейци, Ким е посетил и ремонтирания Пхенянски университет за танцово изкуство.