КНДР обвини Южна Корея и САЩ, че тласкат полуострова към ръба на войната
КНДР обвини Южна Корея и САЩ, че тласкат полуострова към ръба на войната / netinfo

Северна Корея заяви, че Южна Корея и Съединените щати тласкат полуострова към "ръба на войната" с плана си да проведат мащабни военни учения дни след като двете враждуващи съседки си размениха артилерийски огън, предаде Ройтерс.

"Положението на Корейския полуостров се приближава до ръба на войната заради безразсъдния план да бъдат започнати отново военни учения, насочени срещу Северна Корея", заяви севернокорейски официален представител, цитиран от Корейската централна информационна агенция, пише БТА.

Военни от Южна Корея съобщиха, че са чули артилерийска стрелба откъм Северна Корея, но на южнокорейска територия не са падали снаряди, предаде Ройтерс.

По-късно стана ясно, че източник на звуците от експлозии откъм острова са днешните тренировки на севернокорейската артилерия, организирани на нейна територия, заяви в Сеул говорителят на южнокорейското военно командване полковник И Бон-у, предаде ИТАР-ТАСС.

Южнокорейските войски не са регистрирали избухвания на снаряди около т. нар. северна разграничителна линия, която служи за морска граница между двете Кореи, или близо до остров Йонпьон, обстрелян от КНДР на 23 ноември.

Тази стрелба не е насочена срещу Южна Корея "и сме убедени, че става дума само за рутинни тренировки на севернокорейска територия", заявил в Сеул армейският говорител. Според полковник И Бон-у, били са чути общо шест избухвания на артилерийски снаряди.

Междувременно островът Йонпьон в Жълто море, който на 23 ноември беше обстрелван от Северна Корея, в момента вече е почти пуст, след като по-голямата част от жителите му - между 1,3 и 1,7 хиляди души, бяха евакуирани, предаде ИТАР-ТАСС.

На острова в момента, ако не се броят неколкостотинте войници от морската пехота и държавните служите, има само 47 души, посочва агенцията.

В неделя в близост до острова започват мащабни военни учения съвместно със Съединените щати, в които ще участва и американският атомен самолетоносач "Джордж Вашингтон". Жителите на острова се опасяват, че маневрите може да доведат до нова провокация от страна на Северна Корея.

В резултат на нападението във вторник загинаха четирима южнокорейци - двама военни и двама цивилни, и бяха ранени около 20 души. Разрушени бяха десетки домове, изгоряха до 70 процента от горите и селскостопанските насаждения, напомня агенцията.

Президентът на Южна Корея И Мюн-бак е разпоредил на пострадалия остров Йонпьон и други четири острова в Жълто море да бъдат изпратени 4000 войници подкрепление, както и модерни въоръжения.