Даренията за партиите кеш до 1000 лева
Даренията за партиите кеш до 1000 лева / Sofia Photo Agency, архив
Даренията за партиите кеш до 1000 лева
35139
Даренията за партиите кеш до 1000 лева
  • Даренията за партиите кеш до 1000 лева

До 1000 лева да са даренията кеш от физически лица за партиите в предизборните кампании. Такова предложение са внесли депутати от ГЕРБ между двете четения на изборния кодекс, който изготви мнозинството, съобщи пред Дарик Юлиана Колева от правната комисия. В проекта се предлагаше таванът за тези дарения да е 5000 лева.

„Изчистваме минималния праг за финансиране по небанков път. Разходите от една страна, и даренията от друга страна, които са на стойност - досега беше над 5000 лева минават само и задължително по банков път, сега сваляме на 1000 лева, защото това всъщност си е една от препоръките на ГРЕКО. Засилваме индивидуализацията на даренията в публичния регистър, който е създаден за тази цел. Описва се не само каква е сумата, която е дарена, а се описва и какъв е произходът. Освен това се описва вида на дарението, защото може да е непарично дарение - примерно безвъзмездно предоставяне на помещение или на автомобил, в този смисъл", каза още Колева.

Да се намали прагът за преференциите (пренареждането на листите), които се разписват с изборния кодекс за парламентарния вот и евроизборите, предлагат още избраниците от управляващата партия. В проекта се предлагаше той да бъде 20 на сто при избор на народни представители и 10 % за евроизбори. Колева не пожела да уточни с колко ще падне той, защото имало две или три предложения на нейни колеги по въпроса.

Управляващите смятали да намалят и нужните подписи, които трябва да събират, за да участват на избори независимите кандидати. В проекта се предлагаше те да представят 15 000 подписа, колкото събират партиите. От ГЕРБ смятали подписите при независимите кандидати да са определят като процент от населението в съответното населено място или избирателен район. Управляващите не смятат да изпращат проекта за съгласуване във Венецианската комисия, както настояваше опозицията.