Димитрис Куркулас: Членството на България в ЕС е успешно
Димитрис Куркулас: Членството на България в ЕС е успешно / Sofia Photo Agency
Димитрис Куркулас: Членството на България в ЕС е успешно
35129
Димитрис Куркулас: Членството на България в ЕС е успешно
  • Димитрис Куркулас: Членството на България в ЕС е успешно

Димитрис Куркулас - бивш ръководител на делегацията на Европейската комисия в България оцени като успешно членството на страната в Европейския съюз. Куркулас беше представител на комисията преди присъединяването на България към Европейския съюз, а сега е Директор "Политика на разширяване и комуникация" в Генерална дирекция "Разширяване" на ЕК:

Как оценявате представянето на България като част от Европейския съюз?

Представянето е смесено, но нямам съмнение, че присъединяването на България и Румъния, както и на другите страни, е исторически успех. Човек може да очаква, че една или друга държава ще се движи по-бързо, ще има по-голям напредък в една или друга област, за да може да се възползва от присъединяването. Вярно е, че в някои области България няма голям успех, например в усвояването на европейските фондове, но съм сигурен, че ще бъде възможно - в близко бъдеще - тези трудности да бъдат преодолени. Въпреки тях може да се каже, че членството на България е успешно. Кризата щеше да засегне икономиката ви много повече, ако не бяхте част от Европейския съюз. Ако страната ви продължи реформите с темпото преди присъединяването, даже и по-бързо, ще може да се възползва повече от членството. Ползите няма да дойдат автоматично, трябва да се борите за тях.

Разочарован ли сте от представянето на България?

Не, не съм разочарован. Не съм очаквал чудеса. Това казвах и на българските ми приятели преди присъединяването - нещата няма да се променят изведнъж след началото на 2007 г. Но нещата постепенно се подобряват - безработицата намаля в сравнение с 2001 г., има много чуждестранни инвестиции. Има какво да се желае в няколко области, за които всички знаем, но смятам, че се полагат усилия. Сигурен съм, че те ще дадат скоро резултати.

Съгласен ли сте с твърденията, че България не е била готова за присъединяване през 2007 г. и то е било компромис от страна на Европейския съюз?

Ако някой очаква една страна да бъде напълно готова да се присъедини към Съюза, вероятно не само България, но нито една държава сигурно нямаше да е готова да влезе в Съюза. Смятам, че забавяне от няколко години нямаше да подобри нещата драматично. Обществото не може да се промени за няколко години. Според мен България трябваше да се присъедини няколко десетилетия преди това, но тогава нямаше как да стане.

Реално ли е да смятаме, че Турция и Македония в обозримо бъдеще ще станат част от Европейския съюз?

Всички страни от Западните Балкани и Турция имат европейска перспектива. Темпът на напредъка е различен. Хърватия има възможност - надяваме се - да се присъедини много скоро, Босна и Херцеговина има проблеми, свързани с нейната структура, Македония напредна много, преговорите с Турция започнаха, но не напредват много бързо. Картината е различна за всяка страна, но за всички държави е сигурно, че имат европейска перспектива.

Но и Македония, и Турция, имат проблеми с Гърция.

Това е вярно, макар че проблемите са различни. С Македония стои проблемът с името, проблемът с Турция не е само Кипър, а реформите като цяло. В последния доклад заключихме, че Турция е постигнала напредък с въвеждането на конституционни промени.