Лекарите Кавраков и Сивиков в ареста за епикриза на мъж, бит от полицаи
Лекарите Кавраков и Сивиков в ареста за епикриза на мъж, бит от полицаи / Дарик Благоевград, Любима Калпачка
Лекарите Кавраков и Сивиков в ареста за епикриза на мъж, бит от полицаи
35126
Лекарите Кавраков и Сивиков в ареста за епикриза на мъж, бит от полицаи
  • Лекарите Кавраков и Сивиков в ареста за епикриза на мъж, бит от полицаи

Неврохирургът от Благоевград д-р Любен Кавраков и ортопедът Александър Сивиков са привлечени като обвиняеми по член 311, алинея 1 от Наказателния кодекс за изготвена епикриза на млад мъж, бит на 12 януари от полицейски служители, съобщиха за Дарик от столичната прокуратура. Двамата най-добри специалисти в МБАЛ са в ареста на националната следствена служба с постановление, постановено от столичния прокурор Момчил Георгиев.

Според наказателното постановление, специалистите д-р Кавраков и д-р Сивиков са изготвили документ с невярно съдържание - епикриза на лекувания от тях благоевградчанин Георги Благоев Петков, с адресна регистрация улица "Струма" в областния център. 30-годишният Георги е постъпил за преглед и лечение в благоевградската болница с множество травми в областта на главата, причинени му на 12 януари към 15.30 часа от служители на реда в столицата. Той лежал в Неврохирургия два дни.

Месеци по-късно Георги Петков депозирал жалба срещу служителите от МВР. В хода на този процес, съдебeн медик от София оспорил епикризата от 26 страници на Кавраков и Сивиков, вероятно с цел да оневини действията на полицейските служители.

"Задържането на докторите Кавраков и Сивиков е разпоредено от лице, което се нарича магистрат, без да бъдат преценени доказателства за вмененото им престъпление. Престъплението по член 311 предвижда до 5 години лишаване от свобода и то не е тежко по смисъла на закона. Д-р Кавраков е с инфаркт, прекаран преди година, д-р Сивиков е диабетик. Кое налага оставането им в килията, ами ако се докаже, че те нямат никаква вина като лекари, кой ще ги обезщети за причинените им нервни страдания и срам от случилото се", пита чрез Дарик братът на д-р Кавраков - адвокат Димитър Кавраков.

"Проверката срещу докторите започна през март, през месец октомври двамата са привлечени като обвиняеми. Призовка за явяване пред разследващите в София бе получена на 18 ноември. Ден след това ме упълномощиха за защитник и получихме призовки за разпит на 24 ноември. Като разбра, че отива веднага в ареста, д-р Сивиков изпадна в ужас, че няма кой да извърши планувани 4 тежки операции в днешния ден", каза адвокат Димитър Кавраков.

Интервю с адвокат Димитър Кавраков чуйте в звуковия файл