Британската кралица отиде в ОАЕ за първи път след 31 години
Британската кралица отиде в ОАЕ за първи път след 31 години / снимка: Reuters

Британската кралица Елизабет Втора и съпругът й принц Филип пристигнаха в Обединените арабски емирства на първото посещение на кралицата от 31 години в тази богата арабска страна от Персийския залив, предаде АФП.

По време на визитата кралицата ще посети Голямата джамия шейх Зайед и ще почете паметта на Зайед бин Султан ал Нахиян - основателя на ОАЕ, който е починал през 2004 г. и е погребан до джамията, се казва в изявление на британското посолство.

Кралицата е била гост на шейх Зайед през 1979 г. Този път домакин ще й бъде синът му шейх Халифа бин Зайед ал Нахиян. ОАЕ е първият вносител на британски стоки в Персийския залив. В страната живеят 120 000 британци. По време на посещението си кралицата ще разкрие плановете на музея Зайед, изготвени от британската фирма Фостър енд партнърс. Музеят ще бъде издигнат на остров Саадият близо до Абу Даби в партньорство с Британския музей, посочва БТА.

Кралицата ще е придружена от сина си принц Андрю и от външния министър Уилям Хейг. В четвъртък Елизабет Втора ще посети Оман, чийто управник султан Кабус отбелязва 40 години на власт.

Седемте емирства, които образуват федерацията на Обединените арабски емирства до 1971 г. бяха под британски протекторат, а Оман има исторически връзки с Великобритания.