60 000 лева събра на благотворителния си бал'2010 клуб Майчина грижа
60 000 лева събра на благотворителния си бал'2010 клуб Майчина грижа / Дарик Добрич

Над 60 000 лева реализираха на годишния си благотворителен бал Дамски клуб "Майчина грижа", съобщи в ефира на Дарик представителят на организацията Велина Христова. Събитието по традиция се провежда около 21 ноември - Ден на християнското семейство. 39 000 лева са събрани от покани, томбола, търг и дарения на бала, а останалите са под формата на стипендии, предоставени от добричката гимназия "Райко Цончев".

По-малко покани са продали дамите от "Майчина грижа" тази година - 250 души са уважили приема, докато през 2009-а гостите са били 320, но това е било рекорд, отбеляза Христова. По-малко тази година са и приходите от търга, на който са продадени всички произведения на изкуството - графика на Александър Алексов, дарена от министъра на културата Вежди Рашидов; картина, дарена от евродепутата Антония Първанова; триптих на Велина Христова и картина на Светла Симеонова; както и тенис ракета, дарена от премиера Бойко Борисов; тениска на ЦСКА, дарена от вицепремиера Цветан Цветанов; тениска на ФК "Калиакра", дарена от кмета на Каварна Цонко Цонев; костюма на кралицата от филма "Мисия Лондон". Антония Първанова е направила най-голямото лично дарение, предоставяйки 10 стипендии за ученици. Водещ на церемонията е бил Влади Въргала, с личното съдействие на Цонко Цонев, а за настроението се е грижил певецът Стенли. Повече приходи през тази година са реализирани от дарения, като голяма част от тях остават анонимни, коментира Христова.

Дамски клуб "Майчина грижа" предлага помощ на деца с един родител или сираци, които имат заложби в областта на изкуствата и спорта, под формата на годишни стипендии, разпределяни по месеци - по 700 лева за деца в средното и по 1050 лева за висше образование. През 2009 г. са подкрепени 15 ученици и 12 студенти. Организацията съществува от 15 години, като продължение на сдружение със същото име съществувало в града в края на 19 век. В момента в нея членуват 30 дами. Всички заедно решаваме на кого и какви стипендии да бъдат раздадени, сподели Велина Христова. Подкрепят се само деца извън социални институции, подчерта още тя. Съдействие за подпомагане търсят роднини и близки на децата или директори на училища в Добрич. Над 200 деца са станали стипендианти през годините, раздадени са 350 000 лева. Много от получилите помощ от "Майчина грижа" продължават кариерата си в областта на изкуството в чужбина. Желаещи да бъдат подпомогнати вече се свързват с организацията и посредством интернет страницата, която тя има.