Почитаме Света Екатерина
Почитаме Света Екатерина / netinfo

Днес почитаме Света великомъченица Екатерина. Екатерина е от знатен род - дъщеря на  управителя на Александрия. Била изключително образована. Много младежи от богати семейства искали ръката на красивата и образована девойка. Майката на Екатерина, която тайно изповядвала християнството, я изпратила при отшелник, който я посвещава във вярата.

Според преданието младата Екатерина дори се срещнала с император Максимиан и се опитала да го убеди, че извършва не бива да преследва християните. Тя успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството. За твърдата си вяра Екатерина е хвърлена в затвора, където въвежда в християнството всички, които я посещават. Осъдена на смърт чрез разпъване на колело, но то се разпада, когато Екатерина го докосва, затова я обезглавяват през 305 година. Така тя загива за вярата си едва на 18 години.

Св. Екатерина се почита най-вече в Южна България. Вярва се, че светицата предпазва децата от болести, най-вече от шарка, също и от тежки болести и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне. В този ден жените месят бяла погача и намазана с мед я раздават цялата - за здраве. Според преданията така ще се избавим от шарка в началото на сезона на тези болести, а Света Екатерина ще ни закриля.

Св. Екатерина покровителства занаятчиите, които работят с колело, юристите, адвокатите, библиотекарите и библиотеките, механиците, философите, проповедниците, писарите, секретарите, неомъжените жени, стенографите, учениците, учителите, девойките.

На 24 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Екатерина (означава - вечно чиста), Катерина, Катя, Тинка и Тина.