Кристиан Петков:Не може да има всякакви привилегии за ромите,а българите да са онеправдани
Кристиан Петков:Не може да има всякакви привилегии за ромите,а българите да са онеправдани / Sofia Photo Agency, архив

Нашата нация, съхранила се хилядолетия при много по-трудни условия и при много сериозни катаклизми, ще бъде унищожена през 21 век за съжаление от нас - от българското общество, което нехае и от българските държавници, които не искат да вземат мерки. Така Кристиан Петков от старозагорската структура на ВМРО коментира прогнозата на Центъра за демографска политика,че през 2050 г. българите ще бъдат малцинство в собствената си държава.

„Тенденциите са застрашителни и ние отдавна говорим за тях.Смятаме,че е крайно време да се предприемат спешни мерки", каза още Кристиан Петков. По думите му в България се мери с различен аршин по отношение на законовите процедури,свързани с незаконното строителство.

„Защо в ромските гета и квартали, където 99 процента от строителството е незаконно,държавата не се намеси така,както го прави в Несебър? Това е един от моментите, които трябва да се променят в полза на българските граждани", допълни Кристиан Петков. Друга мярка, която трябва да бъде предприета е промяна на социалното подпомагане.

„Не може ромите, които не полагат никакви усилия да получават всякакви привилегии и помощи,а български семейства с две и повече деца да са онеправдани", заяви още Кристиан Петков.

На 12 декември в Русе ще се състои Втора кръгла маса, организирана от ВМРО, на която ще бъде обсъдена демографската криза в България.


Според прогонозата на Центъра за демографска политика през 2050 г. българите ще бъдат малцинство в собствената си държава.

Според представителя на организацията проф. Петър Иванов българският народ ще се стопява с бързи темпове и след 40 години ще наброява едва 800 000 души. В същото време малцинствата ще нараснат значително - ромите ще достигнат внушителната бройка от 3,5 млн. души, а турският етнос - 1,2 млн. души. За 2100 г. "присъдата" на изследователите е още по-тежка - 300 000 българи ще съжителстват с 8 млн. роми и 1,5 млн. турци. Предстои колосално разместване в етническото пространство на България, предрече Иванов, цитиран от в. "Труд".

Намаляването на българите и увеличаването на малцинствата ще доведе до икономическо и политическо отслабване на държавата според декана на Геолого-географския факултет на Софийския университет проф. Петър Славейков. "Ще се задълбочат проблемите в образователната система и ще отслабне научният и творческият потенциал", добави той.

Организацията от научни сътрудници, университетски преподаватели и общественици разработва стратегия, за да се избегне демографската катастрофа. Те поискаха институция, която се грижи за българския народ, защото в момента има защита само на малцинствата.

От центъра вече са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, за да го предупредят за проблема.