Властите в Нова Зеландия признаха за възможната смърт на блокираните миньори
Властите в Нова Зеландия признаха за възможната смърт на блокираните миньори / снимка: Reuters

Полицията и спасителните служби признаха за първи път, че 29-те миньори, блокирани в каменовъглена мина на Южния остров в Нова Зеландия, може би не са оцелели след взрива, който избухна в петък, предаде АП. Оттогава с тях няма връзка.

Полицейският началник Гари Ноулс заяви днес, че спасителите не губят надежда, но добави: "Подготвяме се за всички възможни сценарии, включително възможна загуба на живот в резултат на случилото се под земята". Заради токсичните газове спасителите още не са слезли в хоризонталния тунел, където миньорите - новозеландци, австралийци, британци и южноафриканец, пише БТА.

Междувременно новозеландската полиция оповести и имената на 29-мата мъже. "Разговаряхме със семействата тази сутрин, които се съгласиха да съобщя имената", заяви комисар Ноулс пред репортери.

Сонда продължава да пробива тесен отвор към дъното на мината, за да се вземат проби за газовите равнища, и се очаква това да стане още днес. Експерти подготвят военен робот, който да проникне във вътрешността на мината, за да направи снимки. Роднините на миньорите вчера бяха допуснати на територията на Пайк Ривър, но без достъп на журналисти.