Бор от Ловешко е сред финалистите в конкурса Дърво с корен” 2010
Бор от Ловешко е сред финалистите в конкурса Дърво с корен” 2010 / netinfo

55-годишен бор от ловешкото село Умаревци е сред десетте финалисти в конкурса "Дърво с корен" 2010, съобщиха от фондация "Екообщност". От 180 номинации специално жури е  определило десетте, които ще се борят за наградата "Дърво с корен".

Сред финалистите са и 520-годишен дъб от село Скравена, община Ботевград, 450-годишен дъб-благун в местността Юрта на град Попово, полски бряст на 400 г. в село Недан, община Павликени, източен чинар на 600 г. в село Гърмен, Благоевградско.

Предложението за 55-годишния бор в село Умаревци е на семейството, в чийто двор  расте дървото. То е било свидетел на промените в рода през годините. В предложението си за номинация хората разказват - „Борът е част от нас - свидетел на взаимното ни израстване и съзряване, свидетел на хубави и тъжни моменти от живота в къщата. Раснал с нас и също като нас, леко остарял - с прекършен връх, поизсъхнали клонки, окапали иглички, със засъхнали по ствола сълзи - кехлибарена смола, точен и безмълвен пази тайните ни и никога не ще ни предаде. Иска само от време на време водица - да го полееш и да го докоснеш - да усети обичта ти.»  

Победителят в конкурса ще бъде избран чрез онлайн гласуване, което ще продължи до 31 декември тази година и това ще бъде дървото, набрало най-много гласове.

Резултатите ще бъдат обявени през януари 2011 г. Тогава ще станат ясни и отличените от журито победители в допълнителните категории "Дърво в опасност" и "Млад природолюбител".

Конкурсът "Дърво с корен 2010" се провежда за първа година у нас, като целта е да се превърне в ежегодна инициатива. Част е от международния проект „Европейско дърво на годината"и се осъществява с подкрепата на Държавния фонд по околна среда на Република Чехия, Министерството на околната среда на Република Чехия, фондация Партньорство - Чехия.