Русия предложи свой вариант за противоракетна отбрана - секторална система
Русия предложи свой вариант за противоракетна отбрана - секторална система / снимка: Reuters

Русия даде принципното си съгласие съвместно с НАТО да разработва европейска система за противоракетна отбрана. Това стана главният резултат от поредното заседание на Съвета Русия-НАТО вчера в португалската столица, предаде ИТАР-ТАСС.

Възложихме на Съвета да разработи всеобхватен съвместен анализ на бъдещите рамкови условия за сътрудничество в областта на противоракетната отбрана, се казва в заключителния документ на срещата. Едновременно страните се договориха за съвместна оценка на заплахите от балистични ракети.

На пресконференция след срещата президентът на Русия Дмитрий Медведев съобщи, че е предложил на партньорите от НАТО като основа за обсъждане идеята за създаване в Европа на т.нар. секторална система за ПРО.

Разбира се, това е тема, която изисква отделен анализ, и аз днес не настоявах да ни дадат бърз отговор, призна той. Нещо повече - разбирам, че по повод подялбата на отговорностите в рамките на европейската ПРО може да има различни позиции на различните страни.

Въпреки това, ако се реализира подобна идея, то тогава ние  виждаме за себе си смисъл да участваме в цялото начинание, чувстваме голямата отговорност, която ни се възлага, и сме готови за пълноценни отношения на сътрудничество с нашите партньори, подчерта Медведев.

Руският президент не навлезе в техническите подробности на идеята, но особено наблегна, че във всички случаи, каквато и да се получи в крайна сметка европейската система за ПРО, Русия е готова да участва в нея изключително на равноправна основа.

Ще кажа дори нещо повече - нашето участие може да бъде само партньорско. Никакво друго участие, така да се каже като мебел, привидно, не може да има. Или участваме пълноценно, обменяме информация, отговаряме за решаването на едни или други проблеми, или не участваме изобщо. Ако не участваме изобщо, то по разбираеми причини ще бъдем принудени да се защитаваме. Именно затова от страна на Русия бе формулирана цяла съвкупност от идеи за това по какъв начин да участва в европейската ПРО. Това са принципите на действително равноправие, прозрачност, технологичност и отговорност за едни или други задачи, подчерта Медведев.

В хода на срещата на върха в Лисабон практически всички участници старателно избягваха острите въпроси, демонстрирайки единство на позициите по ключвите направления, отбелязва ИТАР-ТАСС. Дори за причините и целите на европейската система за ПРО страните предпочетоха да не споменават в официалните документи, като се ограничиха с общата идея за съвместна оценка на общите заплахи.

По-откровен бе френският президент Никола Саркози, допълва агенцията.

Макар че дадените думи не фигурират в заключителния документ за срещата на върха, трябва да наричаме нещата със собствените им имена, заяви Саркози. Съвършено очевидно е, че Иран сега се явява главния източник на опасност от ракетен удар и тази опасност нараства. В случай, че Иран изстреля свои ракети срещу Европа, естествено те ще трябва да бъдат прехванати, но дали е реалистичен планът за създаване на противоракетен щит от финансова гледна точка?, добави той.

Така че освен чисто техническите разногласия по архитектурата на европейската система за ПРО, напълно възможно е бъдещите й участници да имат разногласия и по финансовите въпроси и по въпроса за оценката на ракетните заплахи, посочва ИТАР-ТАСС, пише БТА.

Саркози напомни, че САЩ вече са вложили в подобни технологии десетки милиарди долари и предлагат на Европа да доставят цялата система и да я поставят под командването на НАТО. Франция е съгласна с този проект, заяви Саркози, и той не вижда смисъл в създаването на алтернативна програма за защита от ракети, предаде ИТАР-ТАСС.