Освободиха предсрочно Веселин Данов за добро поведение
Освободиха предсрочно Веселин Данов за добро поведение / снимка: БГНЕС, архив

След две години и половина ефективно изтърпяно наказание за ръководене на престъпна група, пране на пари от проституция и трафик на хора, както и за изнудване, от днес бившият общински съветник Веселин Данов е условно предсрочно освободен, съобщиха от съда.

Варненският окръжен съд е уважил предложението на началника на затвора във Варна за освобождаването на Данов. Предложението е направено след оценка на риска и е съобразено с цялостното добро поведение и отношението на затворника към труда.
Данов е работил като домакин в затвора, не е допускал никакви нарушения, не е наказван и е бил награждаван с домашен отпуск. Според комисията от затвора Данов признавал вината си, изразявал съжаление за извършените престъпления и наказанието е оказало необходимото въздействие, съобщиха от съда.

На практика от тригодишната присъда, за която Веселин Данов се споразумя с прокуратурата, той изтърпя две години и половина. След два неуспешни опита да бъде условно предсрочно освободен днес Данов ще се прибере у дома. Съдът посочи, че го освобождава условно предсрочно от изтърпяването на останалите пет месеца и 11 дни от тригодишната присъда, като установява шест месеца изпитателен срок.

В началото на юни миналата година общинските съветници Веселин и Христо Данови постигнаха споразумение с Варненска окръжна прокуратура и съдът ги одобри. Данов получи 3-годишна присъда, след като призна вината си за четири престъпления. Данов младши се споразумя за присъда от една година.

Междувременно в края на септември тази година във Варненския окръжен съд започна и гражданско дело по иск на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност срещу Весели и Христо Данови. Искът е срещу две от техните фирми и срещу други три лица на обща стойност 2,8 млн. лева.

Следващото заседание е насрочено за 1 декември 2010 г.

Още новини от Варна