900 акумулатора изгоряха тази нощ в Монтана
900 акумулатора изгоряха тази нощ в Монтана / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Пожар унищожи най-стария участък за формоване на акумулатори в завода в Монтана. Няма замърсяване на въздуха, съобщиха от „Гражданска защита". Замерванията, направени по време на пожара и след него, не отчитат завишени стойности на токсични вещества, органични пари и серен диоксид, констатираха от службата.

Сигналът за огъня бил подаден на телефон 160 в 3.55 ч тази нощ. Пет автомобила и 23 огнеборци са участвали в потушаването на огнената стихия. Един час е отнело локализирането на пламъците и още толкова окончателното им потушаване. Няма пострадали и жертви.

Освен акумулаторите е унищожено и техническото оборудване в халето на 500 кв.м площ. По първоначални данни щетите са за 1 млн. лева. Причината за избухването на огъня трудно ще бъде установена, заради големите поражения, коментираха специалисти.

В момента се прави реорганизация на производството в завода, за да продължи работата. Процесът на формоване се извършва в крайната фаза на производство, когато в акумулаторните батерии се сипва киселина, охлаждат се в специални вани и се зареждат с ток.

При последната проверка за безопасни противопожарни условия в завода не са констатирани пропуски. Фирмата винаги е изпълнявала изрядно предписанията коментират от контролните служби.