Кибер тоалетни изместват тоалетната хартия
Кибер тоалетни изместват тоалетната хартия / www.sxc.hu

Новите технологии скоро ще направят излишна тоалетната хартия, а и ще превърнат тоалетната чиния от необходимост в начин за релаксация. И въпреки предразсъдъците, че това е едно от най-мръсните места, последните изследвания сочат, че по клавиатурата на компютъра например има пет пъти повече вредни микроорганизми, в сравнение с тоалетната, а на бутон в асансьора - близо 40 пъти повече микроби.

В момента човек прекарва средно около 3 години от живота си в санитарното помещение, което отрежда на тоалетната важно място в живота ни. Вярва се, че ако сънуваш тоалетна чиния, предстои ти скорошно забогатяване, а ако седиш на нея, значи парите сами ще дойдат при тебе. Неслучайно има и световен ден, посветен на нея - 19 ноември, както и Световна тоалетна организация, която се бори за нормални хигиенни условия на хората.

Близо 2.5 млрд. души по света нямат достъп до елементарни санитарно-хигиенни условия. Заради липсата на канализация тези хора рискуват здравето си, а всяка година 1.8 милиона, предимно деца, губят живота си - по данни на световната организация. Липсата на хигиена и санитарни условия е най-големият причинител на зарази в световен план, коментират експертите.

Сигурно затова вниманието на много компании, включително и технологични, е насочено към усъвършенстване на тоалетните, към които се добавят все повече екстри. И на нашия пазар вече се предлагат електронни тоалетни чинии и седалки, които, с натискане на едно копче, могат да се използват като биде, интимен сешоар, масажор. Освен това с функцията подгряване на седалката те се "борят" срещу дискомфорта от сядането на студено. Тези удобства всеки може да си осигури за между 360 и 1200 лева.

Електронна компютъризирана тоалетна седалка, направена от антибактериална пластмаса и с нано покритие, която има самопочистваща се пръскалка и настройка на водната струя, може да се купи за 609 лева. Електронните бидета са друга новост на пазара, а най-евтиното е малко над 300 лева. По-скъпите, към 900 лева, имат специални дюзи за дамите, отделен режим за деца и автоматичен режим, при който се изпълняват основните функции, удобен за възрастни и трудноподвижни хора. Някои имат и монтиран датчик, с който се сигнализира за заето място.

Търговците коментират, че хигиеничният метод за измиване чрез подобни уреди е все по-популярен в чужбина. В Япония например, около 70 на сто от домовете били оборудвани с такъв уред, а в Европа и САЩ започват да догонват по този показател страната на изгряващото слънце. Затова в много държави тоалетната хартия била вече на изчезване.

Възможно е в близко бъдеще и медицинските прегледи да бъдат заменени от посещения до тоалетната, благодарение на разработка на японска компания. "Умната" система може да измерва нивата на захарта в урината, кръвното налягане, телесните мазнини и тегло. Базовата й цена е около 3500 щатски долара, но все още не се предлага у нас. Друга технологична компания също е насочила вниманието си към тоалетните и е разработила чиния с аквариум и рибки, която обаче е доста скъп каприз - цената й е 3000 евро.

За да стигне до сегашния си вид, тоалетната е претърпяла дълга еволюция. Първите тоалетни са на възраст 5000 години и са открити на Оркнейските острови, край бреговете на Шотландия. Тоалетните били построени до къщите, при това нямало нужда да бъдат чистени. Египтяните ходели до тоалетната в каменни ями, които след това заривали с пясък, който периодично сменяли.

Първата тоалетна чиния е китайска. Един от монарсите на китайската династия, който царствал през 50-100 г., е имал първата тоалетна чиния. Тя била направена от злато и свързана с водопровода. Водата отмивала всичко в канализацията. За първи път обществени тоалетни били построени в Древен Рим през първи век. Римляните се събирали в тоалетните по 30-40 души, като водели през това време светски разговори. Флавий пръв въвел заплащането в градските тоалетни. Негова е крилатата фраза, че парите не миришат.

През 1590 г. сър Джон Харингтън изобретил първата тоалетна с водно измиване. Той я подарил на английската кралица Елизабет Първа. Понеже по онова време в Лондон още нямало водопровод, слугите сипвали вода с кофи. През 1861 г. тоалетната чиния била усъвършенствана от Томас Крепер, който свързал тоалетната чиния с казанче за вода. А отходната тръба била така извита, че вътре оставала чиста вода и в помещението не миришело.

За девета поредна година се отбелязва Световният ден на тоалетната.

Това е и поводът ученици от цяла България да клекнат символично в знак на нуждата от адекватни условия в училищните тоалетни, съобщиха от пресофиса на Национална мрежа за децата. Ще ги подкрепят техните родители и учители. В столицата това ще направят учениците от 95-то СОУ.

Денят се чества от 19 ноември 2002 г., съгласно решение, взето на Първата международна конференция на Световната организация на тоалетните в Сингапур, състояла се между 20 и 22 ноември 2001 г. Инициативата цели да се популяризират световните проблеми, свързани с липсата на достъп до елементарни хигиенни нужди, както и с повишаване нивото на хигиенна култура.

От Световната организация на тоалетните алармират, че едно от всеки пет деца умират от диария и болести, свързани с липсата на условия за съблюдаване на елементарна хигиена, а хората по света, които практически нямат тоалетни и каквато и да е канализационна система, са около 2,6 милиарда души.

Липсата на канализация и водоснабдяване в света са причина за загубването на много повече животи, отколкото всички войни през 20-ти век, сочат данните на световната организация. Според тях повече от 80 на сто от канализацията на развиващите се страни се влива без пречистване в езерата, реките и бреговите зони. (БТА)