Сакскобургготски получи награда Ото фон Хабсбург
Сакскобургготски получи награда Ото фон Хабсбург / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Симеон Сакскобургготски беше отличен с наградата Ото фон Хабсбург, която се връчва на личности, допринесли за европейската интеграция.

Симеон Сакскобургготски беше удостоен с приза заради неговата подкрепа за мирна и обединена Европа .

На награждаването в Мадрид Сакскобургготски обясни, че в тялото му тече кръвта на европейските кралски фамилии, което винаги го е карало да се чувства свързан със Западна Европа. Той подчерта подкрепата, която Ото фон Хабсбург му е оказал в интегрирането на страната в Европейския съюз и насърчи присъстващите да продължат да вярват в европейската мечта, допълва БГНЕС.

Симеон Сакскобургготски е роден на 6 юни 1937 г. в София. Най-големият син на цар Борис III и царица Йоанна се възкачва на престола на 6-годишна възраст след смъртта на баща си. С идването на власт на комунистите през 1946 г. кралското семейство напуска страната. Половин век по-късно Сакскобургготски се връща в България. През 2000 г. създава "Национално Движение Симеон Втори", печели изборите година по-късно и става министър-председател. По време на мандата си той спомогна за влизането на България в ЕС и НАТО, но в замяна получи неблагодарността на българите, пише испанският вестник "А Бе Се". Така в Мадрид Симеон получи най-справедливата за него награда", отбелязва още изданието.