Източна Европа има модерен интерактивен научен център
Източна Европа има модерен интерактивен научен център / www.sxc.hu

Централна и Източна Европа най-накрая ще имат достоен за името си научен център - във Варшава този месец се откри скъпият и ултрамодерен интерактивен научен център "Коперник". Той е построен за 365 милиона злоти (93 милиона евро) и разполага с близо 450 "атракции", изложени на 20 000 кв. м.

"Нашият научен център е най-големият и най-модерният на изток от Берлин", заяви директорът Роберт Фирмхофер.

Центърът е кръстен на астронома Николай Коперник, роден през 1473 г. в Торун, Северна Полша, автор на революционната хелиоцентрична теория за движението на планетите.

"Отпускането на 52 милиона евро позволи бързото изграждане на центъра, само за две години", уточни Роберт Фирмхофер.

Сред заниманията и експонатите в центъра, където високите технологии се съчетават с художествени творби, може да видите робот поет, заимстван от творчеството на полския писател фантаст Станислав Лем (1921 г. - 2006 г.), автор на романа "Соларис", екранизиран през 1972 г. от съветския режисьор Андрей Тарковски, а след това и през 2002 г. от американеца Стивън Содърбърг, от "Сибериада" или от "Непобедимият".

Макар и 21 години след падането на комунизма, все още не сме се превърнали напълно в консуматорско общество и сме съхранили от тази трудна и мрачна епоха жаждата за модерни и образователни занимания, обясни Фирмхофер.

След тържественото откриване на центъра "Коперник" с шоу, дело на британския кинорежисьор Питър Грийнауей, хиляди посетители чакаха с часове на опашка, за да влязат.

Фирмхофер мечтае мястото да служи за вдъхновение на младите поляци, които да следват пътя на Коперник или Мария Кюри, родена като Мария Склодовска във Варшава, лауреат на Нобелови награда през 1903 г. и 1911 г.

Сред първите посетители бе дванайсетгодишният Адам Мрок, бъдещ изобретател. Той гордо каза, че вече е създал софтуер за изчисляване на повърхността и обема на различни геометрични фигури. "В момента работя върху откритие, което позволява генерирането на енергия благодарение на гравитацията и на центробежната сила", допълни той.

С щръкнала коса, резултат от генератор на статично електричество, Адам заяви, че в центъра е намерил вдъхновение да мечтае за нови видове самолети и космически кораби.

Преживяванията и игрите, предлагани на посетителите, са много забавни и най-горещо препоръчвам да бъдат изпробвани от всички. Може да направите първите си стъпки като археолог, да се върнете във времето на динозаврите, да се разходите с летящо килимче или да преживеете земетресение.

През декември центърът ще има вече и театър, в който актьорите ще са роботи хуманоиди. Следващата година ще бъде открит и планетариум, допълва БТА.

Член на европейската мрежа на научни музеи Ecsite, която обединява над 400 институции в 50 страни, рлез май 2011 г. центърът "Коперник" ще бъде домакин и на годишната конференция на организацията.