Предстои да се реализира програмата на СИНДИ „Здрави деца в здрави семейства
Предстои да се реализира програмата на СИНДИ „Здрави деца в здрави семейства / Дарик Габрово, архив

 

Над 80% от учениците в Габрово на възраст между 14 и 18 години консумират алкохол. Редовно употребяват 14.9% от момчетата и 2.5% от момичетата. Средното консумирано количество напитки е 2.4 бутилки бира, 193.2 милилитра вино или 116.2 милилитра концентрат. Сред младите 32.7% пушат цигари, като 1/5 от тях редовно имат нужда от никотин. Тези резултати бяха обявени след проведена анкета от програма СИНДИ, която произволно е обвхванала 526 ученици от 4 габровски училища.

По други критерии анкетата показва че, учениците не се хранят правилно, спортуват доста рядко, но за сметка на това оценяват здравето си като добро и много добро.

Резултати от проучването бяха обявени от д-р Галя Цолова и д-р Пламен Димитров, координатори на програмата. Днес те бяха на посещение в Габрово, за да обсъдят и приемат решение със Сдружение „Обществена коалиция за здраве - Габрово", относно разработката и реализацията на детската компонента на програма СИНДИ „Здрави деца в здрави семейства".

Единодушно всички участниците в заседанието решиха, че ще бъде изработена подробна програма за прилагането на компонентата на местно ниво. Нейната цел е да се предложи надеждна рамка за политика и стратегия в областта на профилактиката на хроничните болести при децата. По думите на председателя на Сдружение „Обществена коалиция за здраве - Габрово" Иван Лесев, тя ще бъде внесена за гласуване в Общински съвет Габрово до 10 дни, за да може да намери по-бързо приложение и да се вземат необходимите мерки за здравето на децата.

Целта ни чрез компонентата „Здрави деца в здрави семейства" е да намалим риска за здравето на децата, повишим тяхната здравна култура, както и да намерим подход към общите проблеми, каза д-р Галя Цолова.