Десетки онкоболни остават без лечение. Режат за скрап стария апарат Рокус-М
Десетки онкоболни остават без лечение. Режат за скрап стария апарат Рокус-М / Sofia Photo Agency
Нарязват за скрап стария Рокус-М до края на месеца
34822
Нарязват за скрап стария Рокус-М до края на месеца
Нарязват за скрап стария Рокус-М до края на месеца
Нарязват за скрап стария Рокус-М до края на месеца
Нарязват за скрап стария Рокус-М до края на месеца
  • Нарязват за скрап стария Рокус-М до края на месеца
  • Нарязват за скрап стария Рокус-М до края на месеца
  • Нарязват за скрап стария Рокус-М до края на месеца
  • Нарязват за скрап стария Рокус-М до края на месеца

До края на месеца ще бъде демонтиран апаратът с изтекъл лиценз Рокус -М от бункера на Университетска болница Св. Георги". Той ще бъде нарязан за скрап, защото вече не е пригоден за лъчелечение, съобщи за Дарик директорът на Онкодиспансера в Пловдив д-р Недялка Митова. Между 50 и 70 раково болни от областите Пловдив, Пазарджик и Смолян ще останат без терапия, докато не бъде монтиран вторият линеен ускорител в Университетска болница. Д-р Митова е изпратила писма до всички специализирани лечебни заведения в страната, за да пита колко пациенти могат да поемат, защото в близките минимум 7 месеца част от тях остават без необходимата животоспасяваща терапия и трябва да бъдат пренасочвани.

/Повече чуйте от д-р Недялка Митова в прикачения звуков файл 1/

Графиците за лечение на част от болните вече са изготвени и този месец няма да има чакащи, но от следващия, не е ясно колко остават без терапия, ако не се предложи адекватно разрешение на проблема. Според отговорите, които е получила д-р Митова, в различните онкодиспансери в страната може да се осигури терапия едва за 15-20 души месечно. За останалите все още не е ясно къде и как ще мине назначеното им лечение. Не се знае и кой ще поеме разходите им, ако се наложи да пътуват или бъдат хоспитализирани.

От университетската болница в Пловдив заявиха, че ръководството на Онкодиспансера в града проваля опитите да се монтира втори съвременен апарат за лъчелечение.  Те настояват на мястото на излезлия от експлоатация „Рокус -М" да поставят втори линеен ускорител, който е закупен през 2009 година и чиято гаранция тече.

Обсъждат се два варианта, които могат да доведат до разрешаване на проблема, заяви председателят на постоянната комисия по здравеопазване д-р Лилия Учкунова. Първият е свързсан с ремонт на стария апарат и монтирането му в диспансера. Той обаче няма да се случи, защото лицензът му не може да бъде подновен, обясни шефа на Онкодиспансера д-р Митова.

/Чуйте повече от д-р Недялка Митова в прикачения звуков файл 2/

По информация на Дарик радио, в комисията по здравеопазване в Общинския съвет е обсъждана възможността за закупуване на апарат за лъчетерапия втора употреба, като се очаква предложението за това да бъде внесено на една от следващите сесии на местния парламент. Като председател на комисията д-р Учкунова посочи тази възможност като вариант за разрешаване на кризата в Онкодиспансера. Прогнозируемата цена за нов апарат е 800 хил. лева, модел, който ще може да се ползва единствено от пациенти в тежка състояние, трудноподвижни, с метастази и последна фаза на заболяването.

От ръководството на Онкодиспансера са категорични, че се наложи пренасочване на пациенти в различни градове с страната за лечение. Още примаме пациенти, но до няколко седмици няма да можем да смогваме, каза изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги" д-р Карен Джамбазов. По думите на д-р Лилия Учкунова, все още очакват отговор от Министерство на здравеопазването. Тя допълни, че при всички случаи, ще се наложи поне няколко месеца болните да търсят алтернатива в другите специализирани здравни заведения в страната.

/Чуйте повече от д-р Лилия Учкунова в прикачения звуков файл 3/

На въпрос как Община Пловдив ще разреши проблема на диспансера, зам.-кметът Александър Константинов заяви, че не местната администрация, а държавата трябва да помисли за излизане от кризата, тъй като грижата за здравето на хората е държавен приоритет.

/Чуйте мнението на ресорния зам.-кмет Константинов в прикачения звуков файл 4/

Д-р Недялка Митова посочи, че най-вероятно ще закупят апарат за дълбока рентгенова терапия, а част от леглата ще бъдат трансформирани за палиетивни грижи. Ако бъде одобрен проектът за усвояване на европейски средства, който готвим от лечебното заведение, ще можем да закупим необходимата ни апаратура, увери тя. Проектът включва изграждането на два бункера и поставянето на кобалтов и линеен ускорител. Двата на обща стойност около 4.5 млн. лв.

Все още не е ясно кога ще започне монтирането на втория линеен ускорител на УМБАЛ, не се знае и дали общинските съветници ще гласуват предложението за закупуване на нов апарат за лъчелечение. Все още се очаква отговорът по казуса на Министерство на здравеопазването.