Фламенкото и френската гастрономия - наследството на човечеството
Фламенкото и френската гастрономия - наследството на човечеството / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Испанското фламенко, средиземноморската диета, Пекинската опера, китайската акупунктура и колумбийската музика маримба са сред 13-те нови културни традиции, добавени към списъка на ЮНЕСКО на нематериалното наследство на човечеството от междуправителствения комитет на ЮНЕСКО, заседаващ в кенийската столица Найроби, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Френската кулинарна традиция бе включена в нематериалното наследство на човечеството от междуправителствения комитет на ЮНЕСКО. Това е първият случай, когато гастрономическа практика фигурира в световното наследство. Експертите на ЮНЕСКО сметнаха, че френската гастрономия с нейните ритуали и представяне отговаря на условията за включване в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството. В едно от съображенията си комитетът посочва, че френската гастрономия представлява "обичайна социална практика, чиято цел е да отбелязва най-важните моменти в живота на отделните лица и на групи хора".

Списъкът на нематериалното културно наследство на човечеството е създаден с подписана през 2003 г. конвенция, която до момента е ратифицирана от 132 страни, отбелязва БТА. Целта на конвенцията е опазването на културите и популярните традиции по същия начин, както и на материалните обекти и паметници, които са предмет на друга конвенция от 1972 г.

Общо 178 културни практики и традиционни умения са включени досега в списъка на световното нематериално наследство на човечеството. На настоящата годишна среща в Найроби са предложени за разглеждане 51 нови кандидатури.