В 11 училищни стола не хранят децата според изискванията
В 11 училищни стола не хранят децата според изискванията / sxc.hu

11 училищни стола в Добричка област не хранят децата според изискванията на наредбата за здравословно хранене на учениците. Това сочат резултатите от проверка на РИОКОЗ, извършена през месец октомври във всичките 26 училищни стола в региона.

Трудности срещат ученическите столове в малки населени места, където се отделят минимални средства за хранене на учениците и съответно не се осигуряват необходимите задължителни храни по Наредбата, посочват от инспекцията. Констатирано е, че в ученическото меню не се включват пълнозърнести продукти и се предлага птиче месо с кожа.
 
Храната за учениците се подготвя по предварителни седмични или месечни менюта, но не във всички обекти медицински специалисти участват в изготвянето им.
Като цяло е осигурено разнообразие на хранителни продукти и се следи за ежедневното включване на храни от задължителните хранителни групи. Не се предлагат пържени храни повече от 2 пъти седмично при целодневното хранене на учениците. При приготвянето на храната се прилагат здравословни кулинарни технологии. 

За констатираните в 11-те обекта нарушения здравните инспекторите са издали предписания за предприемане на коригиращи мерки.
 
3 от издадените предписания вече са изпълнени. В кратък срок подлежат на проверка и останалите училищни столове, в които са констатирани несъответствия с наредбата за здравословното хранене на учениците.