Атеистите в България се чувстват дискриминирани
Атеистите в България се чувстват дискриминирани / DarikNews.bg, Димитър Панев; Sofia Photo Agency
Атеистите в България се чувстват дискриминирани
34778
Атеистите в България се чувстват дискриминирани
  • Атеистите в България се чувстват дискриминирани

Международният ден на толерантността събра атеисти от цялата страна на протест пред Националния статистически институт. Те се чувстват дискриминирани, тъй като в анкетната карта за преброяването няма графа за хората без вероизповедание.

Атеистите настояват да бъдат преброени, защото по техните думи над милион и половина от българите са без вероизповедание, а според официалната статистика в България такива хора няма. „Подобно преброяване би струвало с 10 милиона лева повече от едни избори, но си струва да бъде направено", обясни Николай Цаневски от стачкуващите.

„В анкетната карта за националното преброяване има само два въпроса за религия и вероизповедание. Няма възможност хората, които нямат вероизповедание, да бъдат преброени като такива. Предложени са различни вероизповедания, има графа „друго", в която човек може да се посочи, ако вярата му е по-особена, има и графа „не се самоопределям", което е еквивалент на „не знам". А ние много добре знаем! Ние съзнателно се определяме като хора, нямащи вероизповедание. Затова ние искаме тук да има отговор „нямам вероизповедание", за да си го изберем и да разберем в крайна сметка колко са хората в България, които не са религиозни", обясни още Цаневски.

Атеистите в България се чувстват дискриминирани
netinfo