Мирен протест за осъдените по делото Чората полицаи
Мирен протест за осъдените по делото Чората полицаи / Снимка: Дарик Благоевград, Любима Калпачка
Мирен протест за осъдените по делото "Чората" полицаи
34768
Мирен протест за осъдените по делото "Чората" полицаи
  • Мирен протест за осъдените по делото "Чората" полицаи

Близо 100 служители на Областната полицейска дирекция в Благоевград излязоха по време на обедната си почивка на мирен протест в подкрепа на осъдените от Военно-апелативния съд бивши антимафиоти Мирослав Писов, Борислав Механджийски, Иво Иванов, Георги Калинков и Янко Граховски.

"Протестът не е специално организиран, събрахме се всички бивши и настоящи колеги от дирекцията в Благоевград, за да изразим нашата увереност, че осъдените по делото "Чората" не са убийци и терористи", заяви председателят на синдикалната полицейска организация Валентин Попов.

Пред сградата на полицията към служителите се присъедини началникът на Първо полицейско управление Христо Величков, както и служители от различни служби в системата.

"Крайно време е българският съд да отсъди справедливо този казус. Настояваме да се открият мистериозно изчезналите по наказателното дело хистологични експертизи, направени след смъртта на Ангел Димитров-Чората. Ние изпълнявахме заповед на главна прокуратура, МВР и ръководството на благоевградската полицейска дирекция против престъпната дейност на Ангел Димитров-Чората, изразяваща се в разпространение на наркотици и сексуална експлоатация на български момичета, извършвана със заплахи за живота им", каза за Дарик осъденият на 9 години затвор бивш заместник-началник на звеното за "Борба с организираната престъпност" в Благоевград Мирослав Писов.

Петимата осъдени разпространиха открито писмо до служителите в МВР и българските граждани. "В операцията, в която загина Чората, участваха 20-ма служители от полицията в Благоевград. Всеки един от тях можеше да бъде на наше място. Тази акция бе в защита на обществения интерес против организираната престъпност. Заради правовата държава и установяване на справедливостта, отправяме към обществото апел за гражданска позиция и подкрепа", молят чрез откритото писмо Мирослав Писов, Борислав Механджийски, Иво Иванов, Янко Граховски и Георги Калинков.

Какво още каза Мирослав Писов чуйте в звуковия файл