Пета механизирана бригада става батальон, освобождават 700 военни от Плевенски гарнизон
Пета механизирана бригада става батальон, освобождават 700 военни от Плевенски гарнизон / снимка: Люба Нинова
Пета механизирана бригада става батальон, освобождават 700 военни от Плевенски гарнизон
34735
Пета механизирана бригада става батальон, освобождават 700 военни от Плевенски гарнизон
  • Пета механизирана бригада става батальон, освобождават 700 военни от Плевенски гарнизон

Министърът на отбраната Аню Ангелов представи днес в Плевен Бялата книга на отбраната. Това е средносрочна визия на българската армия до 2015 год., която се основава на един подробен и задълбочен анализ на структурата на военните сили, уточни министърът в присъствието на председателя на парламента Цецка Цачева. С Бялата книга са поставени три основни задачи и мисии на въоръжените сили в България - осигуряване на отбраната на страната при необходимост, осигуряване на международен мир и сигурност, и подпомагане на държавните институции в различни екстремни ситуации.

Събралите се военнослужещи от Плевенски гарнизон и от Враца чакаха с нетърпение една дума от министър Ангелов, дума, която засяга тяхното бъдеще и съществуването на поделенията. Министърът на отбраната оповести, че близо 7 000 души ще бъдат съкратени от редиците на българската армия - както във висшите ешелони и командването, така и по различните гарнизони. Оказа се, че Пета механизирана бригада в Плевен ще оцелее, но ... не съвсем.

Общо 700 военни от Плевенски гарнизон ще бъдат освободени до края на 2012 година, от състава на Пета бригада в Плевен ще бъдат освободени 45% от хората и там остават около 350-400 души. Колко точно, ще стане ясно в края на годината, след като Министерски съвет приеме плана за развитие на въоръжените сили. От сега е ясно, че се закриват поделенията във Враца, в Мусачево и в Горна Оряховица. В Плевен, макар и в малко по-различна форма, оцелява механизираният батальон, центърът за обучение на войници и зенитно-ракетният дивизион. Във ВВУБ в Долна Митрополия и авиационния факултет не се предвиждат значителни промени, оцелява и инженерно-сапьорният полк в Белене. Механизираните съединения и части вероятно ще бъдат преструктурирани едновременно, така че да могат военнослужещите да се влеят от една структура в друга, да могат да намерят своите места и това ще стане вероятно след началото на 2012 год.

На въпрос на присъстващ в залата военнослужещ дали предписаните промени няма да се отразят на финансовото състояние на министерството, министър Ангелов отвърна, че това няма да стане и че ще има пари и за модернизация в армията. Другата новина е, че Военна болница в Плевен също ще оцелее и няма да се закрива. Поне засега. Идеята обаче е да има известни промени, тъй като по данни на министерство на отбраната, в момента във Военно-медицинска академия в столицата, например, само 18% от лекуваните там са военнослужещи и членовете на техните семейства. Останалите прегледани и лекувани са граждански лица, допълни министър Ангелов. 

Започваме обиколката в страната за представянето на Бялата книга от Плевен, защото прекратяването на съществуването на една бригада, и то на Пета шипченска, е доста сериозен въпрос, каза още военният министър.

Чуйте го в звуковия файл.