България се съгласи за Южен поток, за останалото ще си помисли
България се съгласи за Южен поток, за останалото ще си помисли / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Съботното посещение на руския премиер Владимир Путин в България, по време на което България подписа с "Газпром" споразумение за създаване на съвместно предприятие за стратегическия руски газов проект "Южен поток", тегли чертата под периода на неопределеност, когато участието на България в проекта бе под въпрос, обобщава визитата на Путин руската агенция РИА "Новости". Но по други важни точки от сътрудничеството остава неяснота - не е ясно каква е перспективата за проекта АЕЦ "Белене", не са завършени преговорите за цената на руския газ, който се доставя в България, а проектът за изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис според българската страна изисква доработване, констатира руската агенция.

Връщайки се към историята на разговорите за "Южен поток", РИА "Новости" пише, че докато позициите на София са били неопределени, Русия е водила преговори с Румъния, която е заинтересована "Южен поток" да мине по нейна територия. Сега обаче необходимостта от този вариант отпадна - шефът на "Газпром" Алексей Милер каза, че Румъния вече няма да може да заеме мястото на България, но може да се присъедини на общо основание като един от участниците в проекта, отбелязва руската информационна агенция, цитирана от БТА.

Под въпрос остават засега и перспективите за изграждане на АЕЦ "Белене", проект, чиято реализация Русия и България се опитват да започнат вече четири години, се казва в информацията на РИА "Новости" и добавя, че Русия е представила окончателната стойност на централата и сега предстои българските специалисти да направят оценка и да дадат отговор. цитира се мнението на шефа на "Росатом" Сергей Кириенко, че "белене" е много изгоден проект, който ще се изплати за 20 години.