Първанов: Радвам се за активизиране на основните енергийни проекти
Първанов: Радвам се за активизиране на основните енергийни проекти / Sofia Photo Agency,Юлиана Николова
Първанов: Радвам се за активизиране на основните енергийни проекти
34692
Първанов: Радвам се за активизиране на основните енергийни проекти
  • Първанов: Радвам се за активизиране на основните енергийни проекти

Президентът Георги Първанов подари на руския премиер Владимир Путин, който гостува в България, златна ритуална чаша от могилата Голяма Косматка. След това двамата проведоха двустранни разговори. Преди тях президентът Първанов призна, че не е запознат с подписаните между двете правителства документи.

Ето какво казаха Първанов и Путин преди началото на разговорите:

„Радвам се, че това рестартиране на отношенията, което преди много години ние положихме заедно с вас, което имаше реални силни измерения в редица сфери, има своята приемственост и в настоящето българско правителство", каза държавният глава в началото на срещата.

„След около година колебания и търсения на нови параметри, се радвам, че има възможност за активизиране на работата по основните енергийни проекти", каза президентът Първанов.

„Днес ние с премиера Борисов проведохме много обстойни, съдържателни и резултативни преговори. Те приключиха с подписването на два много важни документа, които дават светлина за българския участък на „Южен поток". Говорихме и по редица други направления на нашето сътрудничество. Това се отнася за ядрената енергетика, машиностроенето, военно-техническо сътрудничество, транспорт. Като цяло ние сме доволни от развитието на отношенията. Миналата година стокообменът падна, но сега той се възстановява. Задачата е да продължаваме в това", каза Владимир Путин.

„Признавам, че не познавам работните документи, подписаните споразумения. Ще се радвам, ако в хода на разговора, стане дума за конкретните параметри", заяви Първанов.

По време на срещата на изричен въпрос от страна на президента Георги Първанов, премиерът Владимир Путин потвърди, че остават в сила договорите за транзит на природен газ по сега съществуващите тръби в годишен обем от около 17 млрд. куб. м газ, докато по бъдещия газопровод "Южен поток" ще се транспортира синьо гориво по западно-европейско направление в обем от около 63 млрд. куб. м.

Българският президент посочи, че България ще участва пълноценно във всички проекти, повишаващи енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните доставки не само за България, но и за ЕС, съобщават от пресслужбата на президентската администрация. 

Двамата политици са подчертали взаимния интерес на България и Русия за успешното реализиране на проекта АЕЦ "Белене". Потвърдено бе, че ускоряването на работата по проекта изисква осигуряването на необходимото финансиране, избирането на стратегически инвеститор и отчитането на  всички икономически параметри.