РИА Новости: РФ и БГ се доближиха до подписването на ключови документи
РИА Новости: РФ и БГ се доближиха до подписването на ключови документи / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Русия и България успяха през последните месеци да постигнат напредък в редица области и да се приближат към подписването на редица договори, заяви руският премиер Владимир Путин, се казва в кореспонденция на РИА "Новости" от София.

"Искам да ви благодаря за вниманието, което вие отделяте на развитието на руско-българските отношения, именно благодарение на тези усилия през последните месеци успяхме да постигнем напредък по редица ключови направления и да се доближим до подписването на няколко ключови документа", каза Путин. Той отбеляза, че днешната визита носи изключително работен характер, пише БГНЕС. Руският премиер добави, че в течение на последните няколко месеца много подробно са били обсъдени перспективите за развитието на крупните проекти в различни области, някои от които вече са практически реализирани, преди всичко в областта на транспорта.

Българският премиер Бойко Борисов също потвърди, че най-важното направление на руско-българското сътрудничество е енергетиката. 

Третият енергиен пакет, подготвен от Европейската комисия, може да предизвика инфраструктурни ограничения за енергийните компании и увеличение на цените на енергоносителите, заяви руският премиер Владимир Путин по време на посещението си в София, предава РИА Новости.

„Убеден съм, че развитието на инфраструктурата ще бъде забавено. Това означава, че ще има инфраструктурни ограничения за доставката на енергийни суровини на европейския пазар. А в условията на ограничени доставки енергийните суровини ще държат високи цени", каза Путин на пресконференция в София.

Третия енергиен пакет, одобрен от ЕС в края на 2009 г., предписва на всички страни в съюза да осигурят разделение на бизнеса по продажба и транспорт на газ. Официално третият енергиен пакет влиза в сила през март 2011 г., но е предвиден период за адаптация от две години. 

Путин допълни, че ограниченията, породени от пакета, се касаят не само до „Газпром", но и до големи европейски енергийни компании и се нуждае от допълнително експертно проучване.