В очакване на Путин
В очакване на Путин / снимка: Sofia Photo Agency, архив
В очакване на Путин
34665
В очакване на Путин
  • В очакване на Путин

Руският премиер Владимир Путин пристига утре в София. Още днес жителите на града изпитват тежестта на височайшето посещение, защото в столицата се въвеждат редица ограничения за движение и паркиране на автомобили. Още от вторник пък руски товарни самолети превозват от Москва до Летище София лимузините и авангарда на Путин. Последният от общо 6-те ангажирани за случая самолета ще превози утре до столичната аерогара и самия Владимир Путин. Руският премиер идва на посещение в София по покана на българския си колега Бойко Борисов, за да разговарят за общите енергийни проекти, цената на руския газ за България и търговските отношения между двете страни. Официално властта държи позицията, че на преговорите с Путин ще се обсъжда само развитието на газопровода "Южен поток". Въпреки това очакванията са да стане дума както за цената на газа, така и за строежа на АЕЦ "Белене". Неслучайно руският премиер ще бъде придружен от енергийния министър на Руската федерация Сергей Шматко, както и от шефа на руската ядрена корпорация "Ростатом" Сергей Кириенко.

Четвъртият най-влиятелен човек в света според списание Форбс ще кацне утре на столичната аерогара. Руският премиер и бивш президент на страната Владимир Путин се смята за по-могъща фигура от наследника си на президентския пост Дмитрий Медведев, главно заради огромното си влияние в Русия. Путин е определян като човекът-власт в Руската федерация и не на последно място като фигурата, която дърпа конците в държавния газов гигант Газпром. За последно силният човек на Русия беше на официално посещение у нас като президент на страната си през януари 2008-а година, тогава по покана на българския президент Георги Първанов.

След като през юли 2009-а властта у нас пое правителството на ГЕРБ българо-руските енергийни проекти останаха под въпрос. Премиерът Бойко Борисов обяви АЕЦ „Белене", за която има сключен договор с руската „Атомстройекспорт", за гьол, а проектите за газопровода "Южен поток" и нефтената тръба Бургас-Александрупулис потънаха в мъгла. Откакто е министър-председател Борисов многократно е обсъждал с Путин българо-руските енергийни проекти, но по телефона. Изненадващо в началото на миналата седмица Борисов обяви, че руският премиер ще му гостува на 13 ноември в София, за да си поговорят хубаво по важните за двете страни теми. Случайно или не - същия ден Бойко Борисов бе цитиран от руската агенция ИТАР-ТАСС да казва, че подкрепя АЕЦ „Белене" с цялото си сърце. В анонса за срещата си с Путин Борисов наблегна не на енергийните проекти, а на нуждата от повишаване на стокообмена с Русия.

Премиерът каза, че освен енергийните проекти, ще се обсъждат и други според него важни теми. Той посочи хранително-вкусовата промишленост и припомни, че България е имала традиционно добри позиции на руския пазар, както и по думите му разработен маркетинг и е изнасяла вино, цигари, полуфабрикати, кетчуп, домати, майонеза. „В момента те пият френски вина и забравиха нашите продукти", коментира тогава той.

Развълнувани от премиерската заявка за възстановяване на износа към Русия от Българо-руската търговско-промишлена палата побързаха да припомнят за огромния потенциал на България в тази посока. "Хиляди тонове праскови се развалят. В момента в Сливен има два милиона буркана компоти от праскови, които не могат да се изнесат никъде, а руският пазар е гладен за такива", каза председателят на УС на палатата Желю Добрев.

Въпреки смелите заявки за повишаване на българо-руския стокообмен до най-високото му ниво от близкото минало, енергийните теми остават във фокуса на утрешното посещение на Путин в София. Към момента е сигурно само, че ще бъде подписано споразумение за създаване на съвместна компания за българския участък от "Южен поток", в която дяловото участие ще е 50 на 50. Това означава, че страната ни ще плати половината от оценявания на повече от 800 милиона долара участък от трасето. Без съмнение повече напрежение предизвиква казусът с АЕЦ „Белене". Резкият завой, който направи Борисов, като първо го нарече гьол, а после го „подкрепи с цялото си сърце" - според експертите е основната причина Владимир Путин да удостои с присъствието си българските управници. Експертът Кирил Ерменков заяви пред Дарик: "Вярвам на премиера, той казва, че слагайки ръка на сърцето си, приветства, че е необходимо, тъй като в близките години трябва да произвеждаме и да изнасяме електроенергия."

На въпрос на какво според него се дължи промяната в мисленето на кабинета, той заяви: "Предполагам, че срещите, които бяха проведени с ръководители на други държави, интересът от съседни страни, в това число и евентуални инвеститори в тези проекти са променили мнението".

Основният въпрос, който се върти около предстоящата визита на Путин, е ще успее ли правителството да договори поевтиняване на руския газ. Според енергийния министър Трайчо Трайков България ще преговаря за около 5 на сто намаление на цената. Кирил Ерменков коментира пред Дарик, че подобно намаление не би било задоволително. "Пет процента е малко. Може би си спомняте, че преди около половин година, когато вдигахме байрака и свирката свиреше, говорехме, че от посредниците ще отпадне цената и ще се намали с 30-40 процента, но тя се намали с един и хората от управлението се радват и на три-четири процента, до пет процента, което няма да е решение. Няма да се усети и от гражданите, и от топлофикациите", каза той.

И ако експертите са по-скоро скептични в очакванията си за утрешната среща и намеренията на правителството да свали цената на газа, то българският премиер Бойко Борисов се похвали, че ще влезе на преговори с Путин с допълнителен коз в ръкава, а именно новооткритото находище на природен газ. Преди дни по време на официалния старт на добива от находището Борисов гордо заяви, че ще се фука пред Путин с местни залежи на синьо гориво. Около 6 часа се очаква да продължи посещението на руския премиер утре в София. Той ще бъде придружен от най-големите енергийни босове в Русия - шефовете на „Газпром" и на „Росатом".