Евдокия Манева: Смолян трябва да разработи програма за чистотата на въздуха
Евдокия Манева: Смолян трябва да разработи програма за чистотата на въздуха / sxc.hu
Евдокия Манева: Смолян трябва да разработи програма за чистотата на въздуха
34664
Евдокия Манева: Смолян трябва да разработи програма за чистотата на въздуха
  • Евдокия Манева: Смолян трябва да разработи програма за чистотата на въздуха

Смолянски регион има две изключително важни задачи, заяви зам.-министърът на околната среда и водите (МОСВ) Евдокия Манева. Първата е спешно разработване на програмата на Община Смолян за чистотата на атмосферния въздух, в частност за намаляване на фините прахови частици. Причината е, че от октомври месец стартира наказателна процедура срещу България за наднорменото замърсяване с прах в 30 общини в България, между които е и Смолян. Тези програми трябва да се представят до месец март 2011 г., за да се прекрати наказателната процедура.

/Чуйте повече от прикачения звуков файл/

Като втора важна задача в областта зам.-министърът на МОСВ посочи решаването на проблемите с депата за битовите отпадъци в Област Смолян. Сметищата, които не са регионални, трябва да се закрият. Само три общини са подали проекти за рекултивиране, каза още Евдокия Манева. Това са Лъки, Баните и Златоград. За следващата година са предвидени средства за разширяването на съществуващото сметище в Мадан, за което са осигурени пари за следващата година. 

Нямаме друг район в България, в който сметищата, които  е трябвало да бъдат затворени, да не се използват в момента. Не са рекултивирани, но не се използват, отбеляза Манева. Това е заслуга, както на РИОСВ, така и на кметовете на общините, подчерта зам.-министърът.