Сините: Да не се поемат финансови ангажименти за енергийните проекти с Русия
Сините: Да не се поемат финансови ангажименти за енергийните проекти с Русия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Синята коалиция настоя правителството да не поема никакви финансови ангажименти към руските енергийни проекти, които се очаква да се обсъждат при посещението на премиера на Русия Владимир Путин у нас. Това стана с декларация, представена от заместник-председателя на ДСБ Иван Иванов и лидерa на СДС Мартин Димитров пред журналисти в Народното събрание.

“От българското правителство ще се поиска да подпише важни документи, обвързващи страната ни със строителството на два руски проекта - “Южен поток” и АЕЦ “Белене”. За тях няма нито технико-икономическа обосновка, нито е ясно колко ще струват. Договорите окончателно ще направят страната ни придатък към експанзионистичната руска енергийна политика за десетилетия напред“, каза Иван Иванов.

“Искаме следното: да не се подписва нищо, докато не стане ясна икономическата обосновка на тези проекти. Има ли изгода в тях, защото ние не виждаме изгода до момента. Да стане ясно публично какви финансови ангажименти поемат от сегашното правителство. Ясен приоритет на кабинета да станат европейските проекти като “Набуко”, а не “Южен поток”. Нямаме пари за двата проекта. Ако стане “Южен поток” целта е да няма “Набуко”. Това е целта, която си поставя правителството. А за нас са важни европейските проекти, които водят до диверсификация. Защото, когато едно нещо е гьол, особено преди изборите и когато в един момент решиш в гьола да инвестираш между 8 и 10 млрд. евро и че ти е най-много на сърцето този проект… Когато един гьол стане на сърцето на човек, това е обезпокоително”, каза Мартин Димитров.